Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Ukrajina sa postavila Rusom už v prvý deň invázie, bojovalo sa v celej krajine!

Zničené radary pri ukrajinskom meste Mariupol Zobraziť galériu (2)
Zničené radary pri ukrajinskom meste Mariupol (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV – Ukrajinu vo včerajších ranných hodinách začalo vojensky obsadzovať Rusko. Mohutná invázia celej krajiny sa začala už od skorých ranných hodín. Ukrajinci však bojovali proti nepriateľovi od prvých chvíľ. Podarilo sa im zostreliť ruské helikoptéry a zničiť desiatky tankov. Identifikovaní boli aj dvaja zajatí ruskí vojaci.

Kyjevská armáda je so svojim systémom protivzdušnej obrany a letectvom ešte z čias Sovietskeho zväzu na oveľa nižšej úrovni ako sú moderné technológie ich nepriateľa. Navyše NATO a USA dali jasne najavo, že do oblasti nepošlú žiadne jednotky a nechali ukrajinskú armádu, aby sa s týmto útokom vysporiadala sama. NATO už ale posilňuje svoju východnú hranicu, keď sa do Lotyšska a Poľska presúvajú americké sily. Rovnako to platí aj pre Rumunsko. 

Útok na letisko pri Kyjeve

Ukrajinské sily vo štvrtok tvrdili, že počas bitky o leteckú základňu Gostomel zostrelili až štyri ruské útočné vrtuľníky KA-52 Alligator. Piaty vrtuľník bol nútený pod 5ažkou paľbou núdzovo pristáť na miestnom ihrisku. 

Popoludní sa obloha nad Kyjevom hemžila letkou 20 ruských vrtuľníkov, ktoré ostreľovali pristávaciu dráhu leteckej základne. Ukrajinské pozemné sily však spustili spätný boj a presunuli sa, aby znovu dobyli letisko. Ich prúdové lietadlá preleteli nad mestom a zostrelili ruské helikoptéry.  

Tento útok len zdôraznil, ako blízko pri hlavnom meste sa nachádzali ruské sily. O malú chvíľu vzdialený hukot stíhačiek vysoko nad mestom vyvolal ďalšiu vlnu paniky. Ukrajinci tiež hlásili, že ich lietadlá MIG zostrelili najmenej jeden vrtuľník Mi-8 a neďaleko hlavného mesta spadlo aj lietadlo. Ukrajinským jednotkám sa podarilo zasadiť úder Rusom aj na Donbase, keď zostrelili šesť prúdových lietadiel.  

Havária ruského lietadla Antonov 

Ruské ministerstvo obrany v utorok krátko po 19:00 SEČ uviedlo, že ruské dopravné lietadlo Antonov An-26 s vojenskou technikou sa zrútilo v južnom regióne Voronež neďaleko Ukrajiny, pričom zahynuli všetci členovia posádky. "Počas plánovaného letu na prepravu vojenského materiálu havarovalo lietadlo An-26 ruských leteckých a kozmických síl. Nikto z posádky neprežil," uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení, ktoré zverejnili ruské tlačové agentúry. Ako dôvod havárie uviedli Rusi, že išlo o zlyhanie riadenia. Hovorca ministerstva obrany pre agentúru AFP potvrdil haváriu, odmietol však povedať, koľko členov posádky zahynulo.

Charkov

Ukrajinské sily zničili v prvý deň desiatky ruských tankov pozdĺž východnej a severnej hranice. Podľa tamojšieho ministerstva obrany bol tento počet ku koncu dňa vyšší ako 30. Okrem toho sa im malo podariť zničiť aj 130 bojových obrnených vozidiel.  

Ukrajinské sily kládli tvrdý odpor v okolí Charkova, kde boli zobrazené zničené ruské tanky a po uliciach ležali telá mŕtvych ľudí. Neskôr bolo v rovnakom regióne na východe Ukrajiny zajaté ďalšie bojové vozidlo BMP spolu s posádkou štyroch ruských vojakov.  

VIDEO Ukrajina sa postavila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Boje na hranici s Bieloruskom 

Okolo 14:00 miestneho času (12:00 SEČ) ukrajinská armáda uviedla, že vojaci zničili počas bojov na hranici Vistupovič-Rudňa medzi Ukrajinou a Bieloruskom päť obrnených transportérov a jedno auto. Ďalších 15 tankov T-72 zničili ukrajinské sily na východe krajiny neskoro popoludní pomocou americkej protitankovej strely Javelin PTRK. Na ničenie ruských tankov využili aj raketomety, ktoré im poskytla Veľká Británia zatiaľ čo strely Javelin darované Švédskom zničili kolónu nepriateľských vozidiel. 

Zajatí ruskí vojaci

Ukrajine sa podarilo zajať desiatky ruských vojakov. Rafik Rakhmankulov (19) a Mgomd Mgomdov (26) z Kizilyurtu, boli zajatí spolu so skladom zbraní počas bojov pri Charkove na východe Ukrajiny. Ďalších štyroch ruských vojakov, posádku bojového vozidla BMP, zajali vo štvrtok ráno ukrajinské sily neďaleko Luhanska. Vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl neskôr uviedol, že jeho vojaci zajali 74. brigádu, o ktorej sa predpokladá, že ide o prieskumnú čatu zloženú z 20 až 50 vojakov. 

​Oznámenie bolo zverejnené s obrázkom muža, ktorý bol považovaný za veliteľa brigády. Mal obviazanú ruku a na vojenskej uniforme, ktorá vyzerala ako ruská, fľaky od krvi. Veliteľ čaty údajne tvrdil, že sa o invázii dozvedel až v stredu a veril, že sa vracajú domov. Konstantin Buynichev údajne povedal: "Nikto si nemyslel, že ideme zabíjať. Nechceli sme bojovať."

Viac o téme: RuskoBojeInváziaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu