Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dojímavý príhovor ukrajinského prezidenta: Nebojíme sa ničoho a nikoho!

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal v prejave v noci na utorok Západ o "jasnú podporu", pretože Rusko uznalo dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty a potom nariadilo svojim vojakom, aby tam "chránili mier". Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a AP.

Zelenskyj mal prejav k národu po mimoriadnych konzultáciách so svetovými lídrami, počas chaotického dňa, keď sa Rusko zrejme už blíži k invázii na Ukrajinu, píše AP.

Ukrajinský prezident v prejave obyvateľom povedal, že Ukrajina sa "nebojí ničoho a nikoho". Krok Kremľa označil za "porušenie suverenity a územnej celistvosti" bývalej sovietskej republiky.

Od Západu očakávam jasnú podporu

"Od našich partnerov očakávame jasné a účinné kroky podpory," vyhlásil Zelenskyj v prejave, vysielanom v televízii.

"Teraz je veľmi dôležité vidieť, kto je naším skutočným priateľom a partnerom a kto bude ďalej zastrašovať Ruskú federáciu slovami," povedal.

"Sme na našom vlastnom území," dodal ukrajinský prezident. Bezpečnostná rada OSN má naplánované mimoriadne zasadnutie o situácii a USA uvalili sankcie na obe separatistické oblasti na východe Ukrajiny.

Telefónáty s lídrami

Zelenskyj sa ešte v pondelok telefonicky rozprával s prezidentom USA Joeom Bidenom. Biely dom uviedol, že Biden a Zelenskyj mali 35-minútový telefonát, ktorý sa začal a skončil počas toho, ako ruský prezident Vladimir Putin prednášal rozsiahly prejav k národu, v ktorom odôvodňoval svoje rozhodnutie uznať samozvané východoukrajinské republiky.

Zelenskyj v tvíte napísal, že s Bidenom "diskutoval o udalostiach z posledných hodín". Ukrajinský prezident už predtým na Twitteri napísal, že sa rozprával aj s francúzskym lídrom Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a že "zvolal Radu národnej bezpečnosti a obrany".

Viac o téme: PríhovorRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu