Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Putin sa rozhodol okamžite uznať suverenitu separatistických republík: EÚ hrozí sankciami

Vladimir Putin sa rozhodol okamžite uznať suverenitu separatistických republík v Donbase. Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin sa rozhodol okamžite uznať suverenitu separatistických republík v Donbase. (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty. Putin o tom informoval v prejave k národu, ktorý odvysielali ruské štátne televízie.

Uznanie suverenity a nezávislosti DĽR a LĽR označil za potrebné. Dodal, že požiadal ruský parlament, aby jeho rozhodnutie podporil a ratifikoval zmluvy s obomi samozvanými proruskými republikami nachádzajúcimi sa ukrajinskom Donbase. Agentúra TASS po skončení prejavu informovala, že Putin príslušné výnosy už aj podpísal.

Okrem toho podpísal aj dohody o spolupráci s DĽR a LĽR. Na podpisovom akte v Kremli sa zúčastnili aj predstavitelia oboch týchto "republík". Vedenie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, medzičasom deklarovalo svoju súčinnosť a pripravenosť čo najrýchlejšie pristúpiť k ratifikácii dohôd s DĽR a LĽR.

Vstup Ukrajiny do NATO je vopred rozhodnutý, je to len otázka času

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok v rozsiahlom televíznom prejave vyhlásil, že vstup Ukrajiny do aliancie NATO je vopred dohodnutý a je len otázkou času. Zdôraznil, že ak k prijatiu Ukrajiny do NATO dôjde, bude to znamenať priame ohrozenie bezpečnosti Ruska. Ukrajina sa totiž podľa Putina stane štartovacou plochou pre útok.

Otázkou času je podľa Putina aj to, kedy si Ukrajina zostrojí vlastnú jadrovú zbraň. Poznamenal pri tom, že Ukrajina na to má kapacity ešte zo sovietskych čias. Uviedol, že Rusko na toto reálne nebezpečenstvo nemôže nereagovať.

Scholz varoval Putina

Scholz Putina varoval pred takýmto krokom, ktorý by bol podľa jeho slov v "ostrom rozpore" s minskými dohodami zameranými na urovnanie konfliktu v Donbase, informovali agentúry DPA a AFP. Nemecký kancelár podľa slov svojho hovorcu Steffena Hebestreita zdôraznil, že uznanie Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) by bolo "jednostranným porušením" minských dohôd zo strany Ruska. Putina zároveň vyzval k "okamžitej deeskalácii" a stiahnutiu vojsk z hraníc s Ukrajinou.

VIDEO Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

"(Kancelár) zdôraznil, že teraz je mimoriadne dôležité dodržiavať prímerie na východnej Ukrajine a podniknúť kroky k zmierňovaniu (napätia)," uviedol úrad kancelára s tým, že "Rusko má v tomto smere osobitnú zodpovednosť".

Macron zvolal bezpečnostnú radu štátu

Scholz momentálne po rozhovore so šéfom Kremľa konzultuje situáciu okolo Ukrajiny s "najbližšími partnermi" vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Macron po telefonáte s Putinom zvolal bezpečnostnú radu štátu.

Zasadnutie sa uskutoční krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v telefonáte oznámil Macronovi a nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, že uzná samozvané proruské republiky na východe Ukrajiny za nezávislé štáty.

Elyzejský palác oznámil, že Macron v pondelok absolvoval telefonáty s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, predsedom Európskej rady Charlom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Ďalšie kontakty sú naplánované na večer. V reakcii na Putinov zámer Berlín varoval, že uznanie nezávislosti odštiepeneckých regiónov zo strany Moskvy by bolo "jednostranným porušením" dohody z Minska.

EÚ varovala Putina sankciami

Európska únia je "pripravená zareagovať", ak ruský prezident Vladimir Putin uzná dve samozvané republiky na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. V pondelok to povedal šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell, ktorého citovala agentúra AFP.

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell
Zobraziť galériu (3)
Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

"Vyzývame prezidenta Putina, aby rešpektoval medzinárodné právo a minské dohody a očakávame, že neuzná nezávislosť Luhanskej a Doneckej oblasti," uviedol Borrell po zasadnutí s ministrami zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa konalo v pondelok v Bruseli. "Sme pripravení reagovať rázne a jednotne, v prípade, že by sa tak rozhodol," povedal. "Ak dôjde k anexii, budú na sankcie," dodal Borrell podľa agentúry DPA s tým, že sankcie predloží na schválenie ministrom EÚ.

Podľa Johnsona ide o jasné porušenie medzinárodného práva

Uznanie separatistických oblastí ležiacich na východe Ukrajiny zo strany Ruska je jasným porušením medzinárodného práva. Uviedol to v pondelok večer britský premiér Boris Johnson, počas tlačovej konferencie, ktorá bola venovaná zmierňovaniu opatrení zameraných na "život s covidom". Informovala o tom agentúra Reuters.

"Práve keď som prišiel na túto tlačovú konferenciu, Vladimir Putin oznámil, že Rusko uznáva Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) ako nezávislé štáty. Ide o jasné porušenie medzinárodného práva. Je to flagrantné porušenie suverenity a integrity (Ukrajiny)," povedal Johnson novinárom.

Lotyšsko vyzýva na okamžité sankcie

Európska únia musí okamžite uvaliť sankcie voči Rusku za to, že uznalo ukrajinské separatistické regióny. V reakcii na krok šéfa Kremľa Vladimira Putina to v pondelok večer uviedol lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Rozhodnutie Ruska uznať takzvané Donecké a Luhanské ľudové republiky je flagrantným porušením medzinárodného práva a územnej celistvosti Ukrajiny. Lotyšsko odsudzuje tento akt agresie a vyzýva na ráznu medzinárodnú reakciu. EÚ musí okamžite uvaliť sankcie," napísal šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkevics na sociálnej sieti Twitter.

Slovensko "rezolútne neuznáva samozvanú nezávislosť" republík v Donbase

Slovenská republika odmieta rozhodnutie Ruskej federácie, ktorá v pondelok uznala nezávislosť separatistických entít tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR to uviedlo vo vyhlásení.

Rozhodnutie Ruska označil slovenský rezort diplomacie za neprijateľný krok, ktorý je "v priamom rozpore s deklarovaným záujmom hľadať konštruktívne riešenie v diplomatickom dialógu v príslušných medzinárodných formátoch". Podľa rezortu je takéto konanie v rozpore tiež s "princípom nedeliteľnosti bezpečnosti, ktorý Ruská federácia sama zdôrazňuje a žiada o jeho rešpektovanie ako NATO, tak aj EÚ". "Slovenská republika rezolútne neuznáva samozvanú nezávislosť uvedených separatistických entít," uviedlo ďalej ministerstvo.

Principiálna zahraničnopolitická pozícia Slovenska podľa vyjadrenia rezortu "podporuje politickú suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť nášho suseda – Ukrajiny a univerzálnu platnosť a rešpektovanie princípov medzinárodného práva".

Lídri EÚ odsúdili Rusko, zareagujú "tvrdo a odhodlane"

Lídri Európskej únie v pondelok odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny - Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR).

Predstavitelia EÚ varovali, že spoločne so svojimi spojencami na tento krok zareagujú tvrdo a odhodlane, píše agentúra AFP. "Uznanie nezávislosti dvoch separatistických republík na Ukrajine je jasným porušením medzinárodného práva, územnej celistvosti Ukrajiny a minských dohôd," uviedli na Twitteri šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. "EÚ a jej partneri zareagujú jednotne, tvrdo a odhodlane v rámci solidarity s Ukrajinou," zdôraznili lídri EÚ v príspevku na sociálnej sieti.

Rusko podniklo akt agresie voči Ukrajine

Ruské rozhodnutie uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku sa musí stretnúť s jednoznačnou odpoveďou a okamžitými sankciami. V reakcii na krok ruského prezidenta Vladimira Putina to prostredníctvom Twitteru uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki.

"(Krok Ruska) znamená odmietnutie dialógu a očividné porušenie medzinárodného práva. Ide o akt agresie voči Ukrajine, ktorý sa musí stretnúť s jednoznačnou odpoveďou a okamžitými sankciami. Je to jediný jazyk, ktorému Putin rozumie. Vyzývam na urýchlené zasadnutie Európskej rady, aby sa prediskutovala táto záležitosť," napísal Morawiecki na Twitteri.

Česko stojí za slobodnou a nezávislou Ukrajinou

Česká republika stojí za slobodnou a nezávislou Ukrajinou. V reakcii na krok ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa rozhodol uznať nezávislosť separatistických regiónov na východe Ukrajiny, to uviedol český premiér Petr Fiala. "Z vlastnej histórie si dobre pamätáme, že podobné kroky namierené proti suverénnym susedným štátom k mieru nikdy nevedú," napísal v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter predseda českej vlády.

Biely dom ohlásil sankcie voči separatistickým regiónom na východe Ukrajiny

"Očakávali sme takýto krok Ruska a sme pripravení okamžite reagovať. Prezident Biden čoskoro vydá nariadenie, ktorým zakáže nové investície, obchod a financovanie americkými osobami do, z alebo v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a Luhanskej ľudovej republike (LĽR). Toto nariadenie tiež poskytne právomoc uvaliť sankcie na každú osobu, ktorá sa rozhodne pôsobiť v týchto oblastiach Ukrajiny. Ministerstvo zahraničných vecí (USA) a ministerstvo financií (USA) budú mať čoskoro ďalšie podrobnosti. Čoskoro tiež oznámime ďalšie opatrenia súvisiace s dnešným očividným porušením medzinárodných záväzkov Ruska," uviedla vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. 

Viac o téme: UznanieVladimir PutinDonbasEmmanuel MacronOlaf ScholzSeparatistické republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu