Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ďalší HOAX o rusko-ukrajinskom konflikte: Falošné správy! Ako je to s triážnymi stanmi? Jasná odpoveď polície

Ukrajinskí vojaci na ukrajinsko-ruskej hranici Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci na ukrajinsko-ruskej hranici (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Rusko-ukrajinský konflikt je v súčasnosti témou číslo jeden. A to na rôznych frontoch. K téme sa vo veľkom vyjadrujú politici z rôzneho spektra, ale aj bežní ľudia, ktorí majú, právom, obavy. Mnohí však túto tému zneužívajú na šírenie hoaxov, aby ľudí presvedčili o vlastnej „pravde“. Z tých posledných sa doslova zastavuje rozum. Čo na to polícia?

Falošné správy sú v súčasnosti súčasťou našich životov a rôzni podvodníci sa snažia dostať k našich citlivým informáciám, ako je číslo karty, informácie k bankovému účtu a podobne. Využívajú na to rôzne spôsoby, napríklad zasielajú rôzne SMS správy o tom, že nám bol zablokovaný účet do internetbankingu. Mnohé už vieme určiť ako podvod. V posledných dňoch sa však Slovenskom šíri ďalšia SMS.

Archívne VIDEO Naď na rokovaní ministrov obrany NATO o rusko-ukrajinskej kríze

Naď na rokovaní ministrov obrany NATO o rusko-ukrajinskej kríze (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa policajtov, ktorí pravidelne vyvracajú hoaxy rôzneho charakteru, majú podvodníci šíriť falošné správy od „Civilnej ochrany SR“. V nedeľu večer sme na sociálnych sieťach zachytili screenshoty údajných SMSiek, ktoré mali dostať tie osoby, ktoré na ne upozornili. Niektoré správy boli napísané so evidentnými chybami a informovali, čo majú občania v prípade vojny robiť. Ako autor bola podpísaná "Civilná ochrana SR",“ upozornili policajti s tým, že „Civilná ochrana SR“ neexistuje. Pod týmto názvom je združený systém úloh a opatrení, ktoré sú zamerané na ochranu života, zdravia a majetku.

Mnoho chýb a bez diakritiky

Správy, ktoré mnohí Slováci dostali, sú však napísané s jasnými chybami. „Vazeny obcan pripade vojny pocuvajte radio, pozerajte tv riadte sa pokynmi policajtov a aramady. Civilna ochrana SR,“ je napísané v správe. V ďalšej správe už poslali rovnaké znenie opravené od chýb a s diakritikou. Policajti preto upozorňujú, že správy sú hoaxom, prípadne mimoriadne nepodareným vtipom. Buď si niekto z príjemcov vystrelil, alebo sami príjemcovia si premenovali nejaký svoj kontakt na "INFO" a nechali si z neho poslať takúto správu, aby buď niekoho pobavili, alebo vystrašili a šírili hoax,“ konštatovali na záver.

 

FALOŠNÉ SPRÁVY OD "CIVILNEJ OCHRANY SR" OHĽADOM VOJNY V nedeľu večer sme na sociálnych sieťach zachytili screenshoty...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Monday, February 21, 2022

Triážne stany určené na iný účel?

Krátko na to sa však objavila ďalšia správa – tá sa však týkala triážnych stanov, ktoré boli postavené pred nemocnicami ako „sito“ v prípade náporu na nemocnice počas omikron vlny. Avšak, istá osoba, ktorá na sociálnej sieti vystupuje pod menom Kveta Macáková, zverejnila svoju teóriu, na čo tieto stany slúžia. „Stany postavené pri nemocniciach nie sú postavené kvôli korone, ale sú pripravené, ak by začala vojna pre ranených. Takto sa prichystali tí, čo nás zradili a podpísali zmluvu s diablom – Američanmi. Hm, preto tie stany sú prázdne a sa neskladajú, lebo čakajú v prípade vojny, aby boli nachystané po celom Slovensku! Pre nás žiaľ Bohu,“ napísala na sociálnej sieti.

Ďalší HOAX o rusko-ukrajinskom konflikte:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Samotné nemocnice však nedávno upozornili, že sa pripravujú na možný nápor na nemocnice, keďže vrchol vlny ešte neprišiel a to, aká bola silná, sa prejaví až o niekoľko týždňov. „Nevidím žiaden problém v tom, že sme pripravení na niečo, čo sa môže stať. Pokiaľ tie nemocnice stany potrebovať nebudú, tak nás požiadajú a my zariadime, že ich demontujú a odnesú,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Situácia v nemocniciach sa však začína pomaly zhoršovať, pretože oproti minulému týždňu bolo hospitalizovaných o stovky pacientov viac.

Policajti preto prosia ľudí, aby neklamali ako malé deti v jasliach a nešírili zbytočnú paniku. Klamstvá spôsobujú informačný chaos. Aj keď niektoré nie sú najprv masovo zdieľané, stáva sa, že sa nájde konto, ktoré má o mnoho viac sledovateľov, takýmto bludom sa inšpiruje, ukradne si ho k sebe a masový hoax máme na svete,“ uzavreli policajti.

 

PROSÍME DOSPELÝCH SLOVÁKOV, ABY NEKLAMALI AKO MALÉ DETI V JASLIACH… Zdroj hoaxu:...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Monday, February 21, 2022

 

Viac o téme: Polícia RuskoUkrajinaHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu