Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

O svojich občanov sa bojí aj Česko: Ministerstvo vyzvalo ľudí, aby necestovali na Ukrajinu

Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic, file/Petr David Josek)

PRAHA - České ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo v nedeľu večer českých občanov, aby necestovali na Ukrajinu. Aktualizované odporúčanie vydalo vzhľadom "na stále sa zvyšujúcu pravdepodobnosť vzniku vojenského konfliktu".

Ministerstvo zároveň prostredníctvom svojej webstránky občanov ČR vyzvalo, aby urýchlene opustili oblasti ležiace na východe Ukrajiny. V prípade, že sa nachádzajú v inej časti tejto krajiny, im odporučilo, aby svoj odchod taktiež zvážili.

Na Čechov uvažujúcich, že Ukrajinu opustia letecky, rezort zároveň apeloval, aby to spravili "bezodkladne" vzhľadom na obmedzovanie a rušenie leteckých spojení, ktoré už avizovali viaceré aerolínie. Čechov, ktorí na Ukrajine dlhodobo žijú ministerstvo vyzvalo, aby sa zaregistrovali do jeho systému DROZD.

V prípade konfliktu bude mať Česko obmedzené možnosti

Zároveň apelovalo, aby boli maximálne opatrní, ak sa na Ukrajine napriek varovaniu rozhodnú zostať. Odporučilo im sledovať "dôveryhodné médiá" a vytvoriť si "plán evakuácie" pre prípad núdze.  Upozornilo tiež na to, že ministerstvo by malo v prípade vojenského konfliktu "iba veľmi obmedzené možnosti", ako Čechom na Ukrajine poskytnúť pomoc a ochranu.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský skôr v nedeľu informoval, že ministerstvo pripravuje ďalšiu zdravotnícku pomoc pre Ukrajinu, a to vo výške 10 miliónov českých korún (411.185 eur).

Lipavský po nedeľnom zasadnutí krízového štábu ministerstva uviedol, že situácia na Ukrajine je vážna. Rusi pritom podľa informácií, ktorými podľa Lipavského slov disponuje český rezort diplomacie, svojich vojakov z hraníc nesťahujú, ako pred časom oznámili. Naopak, ich počet neustále zvyšujú, a aktuálne sa už blíži k číslu 200.000.

Krajina sa pripravuje na všetky scenáre

Minister podľa portálu Novinky.cz uviedol, že ČR "sa pripravuje na všetky možné scenáre" vývoja situácie a ich dôsledky.

Čechov taktiež vyzval, aby v tejto dobe na Ukrajinu necestovali. Dodal však, že Česko oproti niektorým iným krajinám neuvažuje o zatvorení svojho zastupiteľského úradu v Kyjeve.

"My sme už minulý týždeň pristúpili k redukcii niektorých zamestnancov, na druhej strane ponechávame konzula, aby sme mohli naďalej poskytovať podporu," uviedol s tým, že ministerstvo je s Čechmi žijúcimi na Ukrajine v kontakte cez niekoľko kanálov.

Viac o téme: ČeskoObčaniaMinisterstvo zahraničných vecíCestovanie Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu