Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kohézna politika EÚ musí pokračovať aj v budúcnosti: Mimoriadne dôležitý nástroj, vyhlásila Remišová

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Maarty)

BUDAPEŠŤ - Kohézna politika EÚ musí pokračovať aj v budúcnosti, pretože ide o mimoriadne dôležitý nástroj a jeden zo základných pilierov Európskej únie. Vyhlásila to v piatok v Budapešti podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová na summite ministrov krajín Vyšehradskej štvorky zodpovedných za kohéznu politiku.

"Krajiny Vyšehradskej štvorky musia pokračovať pri presadzovaní spoločných záujmov v EÚ. Po takmer dvoch desaťročiach členstva v EÚ naše krajiny stále nie sú na tom tak dobre, ako staré členské štáty a stále sú tu veľké rozdiely medzi jednotlivými regiónmi," upozornila Remišová.

VIDEO Kohézna politika EÚ musí pokračovať aj v budúcnosti, tvrdí Remišová

Kohézna politika EÚ musí pokračovať aj v budúcnosti, tvrdí Remišová (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Treba odstrániť zbytočnú byrokraciu v implementácií eurofondov

Podľa jej slov je potrebná väčšia flexibilita, treba odstrániť zbytočnú byrokraciu v implementácií eurofondov. "Spolu s našimi partnermi sme vyzvali Komisiu, aby urýchlila proces schvaľovania programových dokumentov pre čerpanie nových eurofondov na roky 2021 - 2027," podčiarkla a dodala, že na Slovensku príprava partnerskej dohody a operačných programov úspešne napreduje.

Slovensko nemá s rozhodnutím problém

K stredajšiemu verdiktu Súdneho dvora EÚ, ktorý v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Poľska voči tzv. mechanizmu podmienenosti, slovenská vicepremiérka v reakcii na otázku spravodajcu TASR povedala, že Slovensko nemá s týmto rozhodnutím problém. "Politika súdržnosti krajín strednej Európy musí pokračovať, nemôže sa stať rukojemníkom iných politických rozhodnutí," dodala s poznámkou, že rovnako je dôležité aj dodržiavanie princípov právneho štátu.

Sudcovia Súdneho dvora EÚ nasledovali odporúčanie generálneho advokáta Camposa Sáncheza-Bordonu, ktorý začiatkom decembra vyhlásil, že žaloby Maďarska a Poľska proti režimu podmienenosti na ochranu rozpočtu Únie v prípade porušenia zásad právneho štátu treba zamietnuť. Na podujatí sa zúčastnili aj poľský minister financií a regionálnej politiky Gzregorz Puda, šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás a námestníčka ministra ČR pre miestny rozvoj Daniela Grabmüllerová zodpovedná za koordináciu európskych fondov.

Medzi predstaviteľmi V4 bola doteraz úzka vzájomná spolupráca 

Účastníci schôdzky sa zhodli v tom, že medzi vládnymi predstaviteľmi V4 v otázkach kohéznej politiky bola aj doteraz úzka vzájomná spolupráca, čo je významnou pomocou v rokovaniach s Európskou komisiou. "Veríme, že to tak zostane, a že región strednej Európy bude aj naďalej hnacím motorom rozvoja a ekonomického rastu Únie," zdôraznil Gulyás.

Viac o téme: Európska úniaVeronika RemišováKohézna politika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu