Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Orbán po schôdzke s Bolsonarom: Máme rovnaké postoje v otázke migrácie

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko a Brazília majú totožný prístup k otázke migrácie, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok v Budapešti po schôdzke s brazílskym prezidentom Jairom Bolsonarom, ktorý v stredu pricestoval na oficiálnu návštevu Maďarska.

Podľa spravodajského servera InfoStart.hu Orbán povedal, že veľké medzinárodné organizácie sa snažia presadzovať myšlienku, že migrácia je pozitívny jav, avšak Maďarsko je popri iných krajinách členom "triezvej koalície". Tá podľa jeho slov zabránila vzniku migračného paktu a vzniku povinných podmienok prijímania utečencov.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: TASR/Viktor Orbán)

Bolsonaro, ktorý pricestoval do maďarského hlavného mesta z Moskvy, v súvislosti s rusko-ukrajinskou situáciou podčiarkol, že nikto nemá záujem na vojnovom konflikte. "Každý by iba stratil. Aj Maďarsku sa oplatí zachovávať dobré susedské vzťahy," dodala brazílska hlava štátu. Bolsonara predtým prijal s vojenskými poctami aj maďarský prezident János Áder. Ide o prvú oficiálnu návštevu brazílskeho prezidenta v Maďarsku.

Podľa jeho slov sa vo svete šíri falošný obraz Brazílie - napríklad v tom, že likviduje dažďové pralesy, čo poprel. Prezident vyzdvihol, že Brazília a Maďarsko vyznávajú rovnaké hodnoty ako vlasť, rodina či sloboda. Politici ďalej hovorili aj o podpore prenasledovaných kresťanov, o ochrane rodín, o slobodnom obchode, ako aj o rozvoji ozbrojených síl. Bolsonara predtým prijal s vojenskými poctami aj maďarský prezident János Áder. Ide o prvú oficiálnu návštevu brazílskeho prezidenta v Maďarsku.

Viac o téme: MigráciaMaďarskoBrazíliaViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu