Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Brazília prvýkrát pozvala na voľby pozorovateľov EÚ: Ide o posilnenie transparentnosti

Brazílsky prezident Jair Baolsonaro
Brazílsky prezident Jair Baolsonaro (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres, File)

SAO PAULO - Brazílska volebná komisia po prvý raz pozvala pozorovateľov Európskej únie, aby monitorovali voľby v Brazílii. Pozvanie sa týka októbrových volieb, v ktorých sa bude uchádzať o znovuzvolenie pravicový prezident Jair Bolsonaro, informovala v utorok agentúra AP.

Podľa volebnej komisie by prítomnosť európskych pozorovateľov mala "posilniť transparentnosť brazílskeho volebného systému". Agentúra AP požiadala v tejto súvislosti o vyjadrenie zastúpenie EÚ v Brazílii, ktoré však na ňu bezprostredne nereagovalo.

Brazílska volebná komisia okrem toho vedie rozhovory o vyslaní pozorovateľov aj s Organizáciou amerických štátov (OAŠ) a so Spoločenstvom portugalsky hovoriacich krajín (CPLP), ktoré monitorovali voľby v Brazílii už aj v minulosti. O vyslanie pozorovateľov bolo požiadané aj americké Carterovo centrum a ďalšie organizácie.

Voľby budú v októbri

Voľby v Brazílii sa uskutočnia 2. októbra. Okrem prezidenta si budú Brazílčania voliť aj poslancov federálneho parlamentu, a tiež guvernérov a členov zákonodarných zborov jednotlivých brazílskych štátov.

Kontroverzne vnímaný Jair Bolsonaro, ktorý je prezidentom od januára 2019, opakovane obviňuje volebnú komisiu, že preferuje jeho hlavného súpera v októbrových voľbách, exprezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. Kritizuje tiež elektronický hlasovací systém používaný v Brazílii a označuje ho za nespoľahlivý. Samotná komisia tieto obvinenia odmieta. V prieskumoch verejnej mienky Bolsonaro zaostáva za ľavičiarom Lulom, ktorý bol prezidentom v rokoch 2003 - 2010.

Viac o téme: VoľbyPozorovanieJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu