Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Čínska vláda priznala streľbu, Tibet zatkol násilníkov

Protesty v Tibete nabrali
Protesty v Tibete nabrali "obrátky". (Zdroj: ČTK)

PEKING - Čínska štátna tlačová agentúra vo štvrtok uviedla, že počas uplynulého víkendu pri nepokojoch v provincii S´-čchuan policajti "v sebaobrane" zastrelili štyroch výtržníkov.

Ide o prvý prípad, keď čínska vláda priznala, že došlo k streľbe na protestujúcich počas nepokojov, ktoré vypukli v Lhase a rozšírili sa do iných častí Číny obývaných Tibeťanmi. Tlačová agentúra Nová Čína uviedla, že polícia v sebaobrane strieľala v nedeľu v okrese Apa v provincii S´-čchuan. Neposkytla však nijaké podrobnosti. Predtým Nová Čína informovala, že protestujúci ľudia útočili na obchody a vládne budovy.

Tibetské úrady naopak informovali, že zatkli desiatky osôb, ktoré sa podieľali minulotýždňovej vlne násilných protičínskych protestov. Ako uviedol oficiálny Tibetský denník, ktorý citoval prokuratúru v metropole Lhasa, v súvislosti s piatkovými výtržnosťami čelí 24 osôb obvineniam z "ohrozovania národnej bezpečnosti, ako aj fyzických útokov, ničenia, rabovania, podpaľačstva a iných závažných zločinov".

Štvrtková správa obsahuje prvé oficiálne informácie o zatýkaní po vypuknutí násilia v himalájskom regióne. Niektoré zahraničné skupiny hovoria o možnom zatknutí stoviek Tibeťanov a podľa tlačovej agentúry Čínska tlačová služba orgány v Lhase zverejnili podobizne viacerých hľadaných osôb. "Skutková podstata zločinov je jasná a dôkazy sú pevné. Mali by byť prísne potrestaní," uviedol námestník hlavného prokurátora v Lhase Sie Jan-ťun. Zopakoval tiež tvrdenie čínskej vlády, podľa ktorej protesty organizoval tibetský budhistický vodca dalajláma a jeho záujmová skupina. Podobný názor majú aj bežní Číňania.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu