Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Medzinárodný súdny dvor: Uganda zaplatí KDR v reparáciách 325 miliónov dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAAG - Uganda bude musieť zaplatiť Konžskej demokratickej republike (KDR) 325 miliónov amerických dolárov ako reparácie za škody spôsobené v rokoch 1998 – 2003, keď jej jednotky napadli časti provincie Ituri bohatej na nerastné suroviny. Rozhodol o tom v stredu Medzinárodný súdny dvor so sídlom v Haagu, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Konžská demokratická republika pritom na medzinárodnom súde žiadala od Ugandy až 11 miliárd dolárov. Súd však skonštatoval, že Kinshasa preukázala priamu zodpovednosť Ugandy za najviac 15.000 obetí ozbrojeného konfliktu, a nie 180.000, ako tvrdila. Súd sa pri rozhodovaní opieral o údaje OSN, pričom priznal, že "podrobnosti o jednotlivých udalostiach, ktoré sa odohrali v týchto odľahlých oblastiach pred takmer dvoma desaťročiami, nie sú k dispozícii".

Rozhodnutie padlo ešte v roku 2005

Uganda bude musieť zaplatiť 225 miliónov dolárov ako odškodné jednotlivcom za telesnú ujmu a 40 miliónov za škody na majetku. Šesťdesiat miliónov dolárov zaplatí za škody na prírode a   za plienenie nerastného bohatstva KDR. Medzinárodný súdny dvor ešte v roku 2005 rozhodol o tom, že Uganda bude musieť zaplatiť reparácie KDR. Krajiny sa však nedokázali dohodnúť na ich výške.

Viac o téme: UgandaReparácieKDRMedzinárodný súdny dvorKonžská demokratická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu