Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odborníci radia: Chcete ísť na tretiu dávku a prekonali ste covid? Po takomto čase už môžete

Očkovanie proti koronavírusu Zobraziť galériu (4)
Očkovanie proti koronavírusu (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Pokiaľ ste prekonali COVID-19, tretia posilňovacia dávka vakcíny poskytuje vášmu imunitnému systému dodatočnú ochranu. Počty ľudí infikovaných omikronom sú stále vysoké. Ukázalo sa však, že tretie dávky v boji s koronavírusom skutočne zaberajú. Mnoho ľudí, ktorí nedávno prekonali infekciu, sa pýta, ako dlho majú čakať na tretiu dávku.

Podľa NHS (Národný zdravotný systém vo Veľkej Británii) by mali ľudia po pozitívnom teste na covid počkať s posilňovacou dávkou aspoň 28 dní, informuje AlJazeera. Toto časové obdobie je potrebné pre to, aby sa symptómy ochorenia nezamieňali so žiadnymi potenciálnymi vedľajšími účinkami vakcín. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúča počkať dovtedy, kým sa telo nezotaví z akýchkoľvek príznakov COVID-19 a nepominie obdobie povinnej izolácie. 

Odborníci radia: Chcete ísť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Očkovanie po zotavení sa z infekcie poskytuje ochranu navyše. Jednou z vecí, na ktoré pandémia covidu poukázala, sú nepriaznivé udalosti, ktoré zasiahli prevažne nižšie postavených ľudí v spoločnosti. Nie všetci mohli pracovať z domu. Tí, ktorí žili v preplnených domácnostiach, nemali proti covidu šancu. V súčasnosti sa v bohatších krajinách sveta objavujú posilňovacie vakcíny a lieky, ktoré pomáhajú v boji s covidom. Chudobné rozvojové krajiny zažívajú ďalší problém - rastúce životné náklady. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19CDCOmikronPosilňovacia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu