Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dlhý spor medzi Českom a Poľskom uzavretý: Premiéri podpísali otvorenie uhoľnej bane Turów

Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

PRAHA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki a predseda českej vlády Petr Fiala podpísali vo štvrtok v Prahe dohodu o prevádzke poľskej hnedouhoľnej bane Turów nachádzajúcej sa neďaleko českých hraníc, ktorá bola predmetom dlhodobých sporov medzi Varšavou a Prahou. Informácia pochádza na základe vyjadrenia kancelárie predsedu poľskej vlády na Twitteri.

Poľsko sa v rámci dohody napríklad zaviazalo postaviť podzemnú stenu - ktorá by mala zabrániť odtoku podzemných vôd z ČR - aj ochranný val, približuje spravodajský server Novinky.cz.

Morawiecki na tlačovej konferencii v Prahe podľa agentúry AFP vyjadril nádej, že Česko stiahne zo Súdneho dvora EÚ žalobu voči Poľsku "dnes alebo zajtra... a problém prestane existovať".

Poľsko momentálne dlhuje Súdnemu dvoru EÚ desiatky miliónov eur v nezaplatených pokutách súvisiacich s touto baňou, pripomína AFP.

Súdny dvor EÚ nariadil baňu zatvoriť

Súdny dvor EÚ vlani nariadil, že Poľsko musí baňu Turów, ktorá napĺňa zhruba sedem percent energetických potrieb krajiny, zatvoriť. Vo svojom verdikte rozhodol v prospech českej vlády, ktorá sa sťažovala, že baňa s povrchovou ťažbou negatívne vplýva na životné prostredie – českým obciam v pohraničí odčerpáva podzemnú vodu a takisto sa z nej šíri nadmerný hluk a prach.

Poľsko toto predbežné opatrenie súdu ignorovalo. Súd preto nariadil Poľsku platiť denné penále vo výške 500.000 eur. Európska komisia minulý mesiac varovala Varšavu, že dlžnú sumu jej môže odrátať z budúcich platieb z fondov EÚ.

Viac o téme: OtvorenieBaňaMateusz MorawieckiTurówPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu