Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Protiruská spolupráca! Obrovská kritika poľského premiéra: Byť ich susedom, je ako žiť na úpätí sopky

Poľský premiér Mateusz Morawiecki a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ
Poľský premiér Mateusz Morawiecki a ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (Zdroj: SITA/Ukrainian Prime Minister Press Office via AP)

KYJEV - Británia, Poľsko a Ukrajina pracujú na posilnení trojstrannej spolupráce, najmä v súvislosti s rastúcimi obavami z ruskej vojenskej intervencie na Ukrajine. Na spoločnej tlačovej konferencii v Kyjeve to v utorok potvrdili premiéri Ukrajiny a Poľska Denys Šmyhaľ a Mateusz Morawiecki. Informácie pochádzajú z agentúr Reuters a PAP.

"Dúfam, že v najbližšej dobe budeme môcť oficiálne spustiť nový regionálny formát spolupráce Ukrajina-Poľsko-Británia, a to v kontexte ruskej agresie. Mali by sme podpísať trojstranný dokument o spolupráci s cieľom zvýšiť bezpečnosť v regióne," vyhlásil Šmyhaľ.

Morawiecki zdôraznil, že Poľsko pomôže Ukrajine dodávkami plynu, zbraní a pošle mu tiež humanitárnu a ekonomickú pomoc.

"Mať za suseda Rusko je ako žiť na úpätí sopky," zdôraznil Morawiecki. Dodal, že Varšava pošle Kyjevu delostreleckú muníciu, mínomety, prenosné systémy protivzdušnej obrany a sledovacie drony.

Nespúšťajte plynovod Nord Stream 2, je to ruská zbraň

Poľský premiér vyzval Nemecko, aby neuviedlo do prevádzky plynovod Nord Stream 2 (Severný prúd 2). "Spustením tohto plynovodu Nemecko nabíja pištoľ (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, ktorou bude môcť vydierať celú Európu," myslí si Morawiecki.

Ako ďalej oznámil, ministri zahraničných vecí spomínaných troch krajín pracujú na prehĺbení spolupráce vo viacerých oblastiach.

Nový formát trojstrannej spolupráce Ukrajiny, Poľska a Británie oznámil v utorok v parlamente ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinu v priebehu utorka navštívi aj britský premiér Boris Johnson.

Viac o téme: PoľskoUkrajinaVeľká BritániaMateusz MorawieckiDenys Šmyhaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu