Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Neviditeľný variant? V Česku zaznamenali niekoľko prípadov subvariantu omikronu: Je infekčnejší o 50 percent!

Vakcína od spoločnosti Novavax
Vakcína od spoločnosti Novavax (Zdroj: SITA/AP Photo/Alastair Grant, File)

PRAHA - U našich českých susedov sa rýchlosťou blesku šíri nový subvariant omikronu BA.2. Problémom je, že sa šíri rýchlejšie ako omikron a pomocou PCR testu je ho ťažšie identifikovať.

Opatrenia by sa mali po vlne omikron uvoľňovať

Minister práce súhlasí, že opatrenia by sa mali po vlne omikron uvoľňovať (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zatiaľ, čo sa na Slovensku vlna omikronu rozbieha, v Česku úraduje subvariant omikronu BA.2. V niektorých krajinách už dokonca vytlačil pôvodný omikron. BA.2 je podľa vedcov o polovicu unfekčnejší ako pôvodný omikron, no väčšie obavy zatiaľ nevzbudzuje. Píše tn.nova.cz.

Pozitívni pribúdajú prudko: Vlna OMIKRON však nepotrvá dlho! Opatrenia sa budú postupne uvoľňovať

Subvariant omikronu sa šíri najviac v Dánsku, kde je dominantným variantom. "Mohli by sme očakávať, že v nasledujúcich týždňoch sa stane dominantným aj vo Veľkej Británii," povedal pre časopis Fortune britský epidemiolíg John Edmunds. "Je ťažké povedať, aké to bude mať dôsledkoy. Môže to dokonca viesť k ďalšiemu vrcholu epidémie," dodal.

Dobrou správou však je, že aj keď sa subvariant rýchlo šíri, hospitalizácie nenarástli. Vedci ho ale stále skúmajú a zisťujú aj to, ako účinné sú voči nemu vakcíny. "Chýba uňho mutácia spike protéinu 69-70, ktorá spôsobuje tzv. SGFT, takže je náročnejšie ho identifikovať na PCR testoch. Preto sa prezýva skrytý variant," povedala Anna Ssentongová z pensylvánskej univerzity. Variant BA.2 má dokonca o 20 mutácii viac, ako pôvodný omikron, takže voči vakcínam môže byť ešte odolnejší. 

Viac o téme: KoronavírusOmikronPandémía
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu