Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rusko je pripravené prijať na návštevu Zelenského, tvrdí minister Lavrov

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/pool photo via AP)

MOSKVA - Rusko je pripravené prijať na návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby tam rokoval o normalizácii rusko-ukrajinských vzťahov. V piatok to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

"Prezident (Vladimir Putin) povedal, že ak chce Zelenskyj rokovať o normalizácii vzájomných vzťahov, ktoré poškodilo konanie jeho režimu a na ktoré sme samozrejme odpovedali, tak nech príde do Moskvy, Soči alebo Petrohradu – hocikam sa dohodnú," uviedol Lavrov. Podľa Lavrova je Rusko pripravené posúdiť návrhy ukrajinského prezidenta na napravenie vzájomných vzťahov, ak nejaké má.

Vladimir Putin počas výročnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Šéf ruskej diplomacie však zároveň upozornil na to, že ak chce ukrajinský prezident s Ruskom rokovať o Donbase a konflikte na východe Ukrajiny, tak sa musí obrátiť na trojstrannú kontaktnú skupinu pre urovnanie konfliktu v Donbase. Po tom, ako Rusko nazhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny tisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu do tejto bývalej sovietskej republiky.

Rusko poprelo, že plánuje napadnúť Ukrajinu. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaSergej LavrovVolodymyr Zelenskij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu