Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Franúzsky minister zahraničných vecí obvinil ruskú vojenskú spoločnosť z drancovania Mali

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian Zobraziť galériu (2)
Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

PARÍŽ - Franúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian obvinil v nedeľu súkromnú ruskú vojenskú spoločnosť Wagner z rabovania zdrojov v africkom štáte Mali. Informovala o tom agentúra AFP.

Napätie medzi Parížom a malijskou vládnucou vojenskou juntou vzrástlo v uplynulých týždňoch a okrem iného sa týka aj osudu európskych jednotiek, ktoré sú v regióne nasadené na boj proti džihádistom. Americká armáda minulý týždeň uviedla, že podľa jej odhadov sú v Mali prítomné stovky zamestnancov spoločnosti Wagner, vládnuca junta v krajine to však poprela.

Francúzsky minister zahraničných vecí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Žoldnieri Wagneru sú "bývalí ruskí vojaci vyzbrojovaní Ruskom a s ruskou logistikou," povedal Le Drian. "V tomto momente využívajú zdroje krajiny výmenou za ochranu junty. Plienia Mali," dodal francúzsky minister zahraničných vecí pre noviny Journal du Dimanche. Organizácia Spojených národov (OSN), Francúzsko a miestne skupiny tvrdia, že spoločnosť Wagner je tiež prítomná v tejto stredoafrickej republike, píše AFP.

"Wagner využíva slabosť niektorých štátov, aby sa implantoval... na posilnenie ruského vplyvu v Afrike," dodal Le Drian, hoci povedal, že spoločnosť sa nesnaží nahradiť Európanov v regióne. Šéf rezortu francúzskej diplomacie neuviedol, čo bude s európskymi jednotkami nasadenými v oblasti na boj proti džihádistom po tom, čo sa vládcom Mali tento týždeň podarilo vyhnať z krajiny kontingent dánskych vojakov, píše AFP. "Diskutujeme so svojimi partnermi o tom, aká reakcia je potrebná," dodal Le Drian. "Náš boj proti terorizmu musí pokračovať - ale pravdepodobne za iných podmienok," dodal.

Viac o téme: MinisterRuskoFrancúzskoMaliJean-Yves Le Drian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu