Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Krajiny EÚ chcú uľahčiť pohyb po Únii: Schválili aktualizáciu pravidiel

Martin Klus Zobraziť galériu (2)
Martin Klus (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Diplomati členských krajín EÚ v utorok na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli schválili aktualizáciu pravidiel na uľahčenie bezpečného a voľného pohybu po Únii počas pandémie ochorenia COVID-19 a s tým spojenú platnosť covidpasov. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS).

Slovenský diplomat pripomenul, že krajiny EÚ pozorne sledujú vývoj pandémie a aj to, že variant omikron sa postupne presúva zo západu Európy na východ. A hoci niektoré krajiny hlásia, že vrchol novej vlny majú za sebou, maximálna koordinácia členských krajín je naďalej potrebná, upozornil.

VIDEO Martin Klus o dohode o covidpasoch a slobode cestovania v EÚ

Martin Klus o dohode o covidpasoch a slobode cestovania v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Viacerí vyzvali na to, aby sme chránili jednotný trh EÚ, k čomu patrí aj sloboda pohybu. Mnohé krajiny sa prihovárali za to, aby sa reštrikcie, ktoré sa prijímajú, boli zásadné a zbytočne neobmedzovali slobodu pohybu v rámci Únie, obzvlášť pokiaľ ide o zaočkované osoby," vysvetlil.

Ministri hovorili aj o osude covidpasov

Ministri podľa jeho slov hovorili aj o ďalšom osude covidpasov. Klus v rámci debát nastolil otázku, ako sa stavať k osobám, ktoré sú zaočkované prvou dávkou v jednej členskej krajine a ďalšou dávkou v inej krajine EÚ.

"Nie vždy sa to dá kompatibilne zvládnuť, a preto je tu výzva pre členské štáty, aby sme zdieľali dobré skúsenosti a dobrú prax. Vyzvali sme tiež Európsku agentúru pre lieky, aby čím skôr odporučila, ako ďalej postupovať s očkovaním násťročných alebo detí a ako vnímať ich covidové certifikáty," opísal situáciu Klus.

Zároveň potvrdil platnosť dohody, ktorú šéfovia vlád a štátov dosiahli na decembrovom summite EÚ, že od 1. februára končí platnosť covidpasov, ktoré boli vydané v máji 2021. "Každá jedna nová očkovacia dávka predlžuje platnosť covidpasu na maximálne deväť mesiacov," upozornil Klus. A dodal, že to platí aj pre tretiu (respektíve druhú) posilňovaciu dávku. Niektoré krajiny však uplatňujú aj kratšiu, maximálne šesťmesačnú platnosť covidových preukazov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Témou debát na zasadnutí Rady ministrov bola aj výzva viacerých krajín EÚ ustúpiť od regionálneho hodnotenia pandemických rizík v prospech posudzovania miery rizika u jednotlivcov. Klus pripomenul, že Slovensko túto prax už využíva, priznal však, že stále existuje priestor na užšiu koordináciu krokov s ostatnými krajinami a na lepšie posudzovanie návštevníkov nie podľa pandemickej situácie krajiny EÚ, z ktorej prichádzajú, ale najmä podľa toho, či spĺňajú podmienky očkovania alebo prekonania choroby COVID-19.

V neposlednom rade sa diskusie týkali aj rôzneho prístupu k občanom tretích krajín. Klus uviedol, že existujú rozdielne pozície členov eurobloku aj voči Británii. Slovensko napríklad malo doteraz iné pravidlá pre návštevu britských občanov ako niektoré iné členské krajiny, a preto aj tu majú logiku výzvy na väčšiu mieru harmonizácie postupov, dodal.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaKoronavírusMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu