Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Veľká demonštrácia v Belgicku: Zadržali stovky ľudí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BRUSEL - Belgická polícia v pondelok oznámila, že v súvislosti s výtržnosťami a potýčkami na nedeľnom masovom proteste v Bruseli zadržala celkovo 239 ľudí, z ktorých 11 aj vzala do väzby. Informovala o tom agentúra DPA.

Očakáva sa, že zatknuté osoby budú súdené okrem iného za držbu zbraní či vzburu proti príslušníkom bezpečnostných síl. Na nedeľnej demonštrácii proti epidemiologickým opatreniam v centre Bruselu sa podľa polície zišlo asi 50.000 ľudí, z Belgicka i zo zahraničia. 

 

Spočiatku pokojná demonštrácia v takzvanej "európskej štvrti", kde sídlia inštitúcie EÚ, postupne prerástla do násilností. Demonštranti hádzali na policajtov rôzne predmety a poškodili fasády viacerých budov vrátane centrály Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ).

KORONAVÍRUS Veľká demonštrácia v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Olivier Matthys)

Polícia proti demonštrantom použila vodné delá a slzotvorný plyn. Agentúra Belga informovala, že počas potýčok utrpelo zranenia 15 ľudí. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v pondelok násilnosti ostro odsúdil a poďakoval sa belgickým poriadkovým silám a členom federálnej polície za zásah proti výtržníkom. Na svojom účte na Twitteri tiež zverejnil fotografiu rozbitého okna budovy ESVČ.

Viac o téme: DemonštráciaBelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu