Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ozbrojený konflikt visí vo vzduchu: USA sťahuje svoje obyvateľstvo z Ukrajiny, EÚ koná inak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON/BRUSEL - Spojené štáty nariadili rodinám zamestnancov amerického veľvyslanectva na Ukrajine, aby opustili krajinu pre hroziacu inváziu z Ruska. Európska únia tento krok ešte odkladá, pretože nevidí dôvod na sťahovanie svojho obyvateľstva. Odpovede môže priniesť už dnešné vyhlásenie ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena.

Americké ministerstvo zahraničných vecí požaduje aj odchod svojich diplomatov z Ukrajiny. Rezort zahraničia zdôraznil, že americké veľvyslanectvo v Kyjeve zostáva naďalej otvorené, a že oznámenie neznamená evakuáciu. Tento krok sa zvažoval už nejakú dobu a nie je známkou oslabenia americkej podpory pre Ukrajinu, konštatovalo ministerstvo. 

USA údajne chystajú na Ukrajine veľké veci: Plánovaná evakuácia časti personálu z veľvyslanectva v Kyjeve?

Podľa Washingtonu by mali zvážiť odchod z krajiny všetci americkí občania. "Bezpečnostná situácia, najmä v pohraničí, na Ruskom okupovanom Kryme a východe Ukrajiny, je nepredvídateľná a môže sa rýchlo zhoršiť. Ruská vojenská operácia by mohla vážne ovplyvniť schopnosť amerického veľvyslanectva poskytovať konzulárne služby kdekoľvek na ukrajinskom území. Týka sa to aj pomoci Američanom pri odjazde z Ukrajiny," uviedol rezort diplomacie. 

Rozdielny postoj od EÚ 

Európska únia nehodlá tento krok USA kopírovať. Vyjadril sa tak Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Jednania medzi Washingtonom a Moskvou podľa neho stále pokračujú. "Nemyslím si, že by sme museli opustiť krajinu, ale možno bude mať minister Blinken viac informácií," vyjadril sa Borell ohľadom vývoja dialógu medzi USA a Ruskom.

Josep Borrell rokoval s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevin Wolf)

Washington je podľa Blinkena pripravený písomne odpovedať na ruské požiadavky, keď Moskva zareaguje v pohraničí s Ukrajinou. V hre je aj uvalenie tvrdých ekonomických sankcií pre Rusko, pokiaľ sa jednotky nestiahnu. 

Viac o téme: PohraničieKonflikt RuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu