Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina obvinila Rusko z falošných bombových hrozieb: Chcú len vyvolať paniku!

Volodymyr Zelenskij Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskij (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajina v piatok uviedla, že bola v posledných dňoch vystavená falošným bombovým hrozbám zameraným na spoločnosť, a obvinila z nich Rusko.

"Zjavným cieľom špeciálnych služieb agresorskej krajiny je vyvinúť ďalší tlak na Ukrajinu, vyvolať strach a paniku v spoločnosti," uviedla podľa agentúry AFP Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) s tým, že od začiatku roka zaznamenala viac ako 300 anonymných telefonátov a internetových správ. Pre porovnanie, úrady za celý minulý rok zaznamenali viac ako 1100 takýchto správ. Podľa SBU boli falošné vyhrážky bombou zamerané na verejné zariadenia a "kritickú infraštruktúru" vrátane škôl, letísk a budovy v hlavnom meste Kyjev, v ktorej sídli prezidentská administratíva.

Ukrajinský vojak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andriy Dubchak)

 

Podľa SBU je za týmto konaním Rusko, pričom je to "jeden z prvkov hybridnej vojny na zvýšenie tlaku na Ukrajinu". SBU uviedla, že väčšina správ – všetky sa ukázali ako falošné – bola odoslaná zo "susedných postsovietskych krajín" a východoukrajinských regiónov, ktoré obsadili proruskí separatisti. AFP dodala, že po sérii tohtotýždňových bombových hrozieb úrady v niekoľkých mestách nariadili školám, aby prešli na dištančnú výučbu.

Viac o téme: VojnaBombyRuskoUkrajinaVolodymyr Zelenskij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu