Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Omikron je zrejme stokrát menej smrteľný než delta! Epidemiológ navrhuje zaviesť takéto opatrenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Výskumníci predpokladajú, že omikron zabije takmer o 99 percent menej ľudí ako delta. Miera úmrtnosti na infekcie (IFR) sa pred objavením tohto zatiaľ najinfekčnejšieho variantu pohybovala na úrovni 0,25 percenta. Niektorí však tvrdia, že si ešte nemôžeme byť ničím istí.

Omikron by mohol byť menej smrteľný ako chrípka. Odborníci veria, že to najhoršie z hľadiska pandémie je už za nami. Teória, že COVID-19 sa nakoniec zmení na sezónnu chrípku, zaznela už dávnejšie. Analýza MailOnline ukazuje, že covid zabíja jedného človeka z 33, ktorí boli počas druhej vlny pozitívni. V súčasnosti je to už len jeden zo 670. Len na porovnanie, podiel infekcií sezónnej chrípky, ktoré sa končia smrťou, je 0,1 (1 z 1000). 

Experti radia: Pred cestou do zahraničia si v čase OMIKRONU určite kúpte toto!

Objavujú sa názory, či by sa nemohli zaviesť opatrenia ako v prípade chrípkovej sezóny. Kritici však varujú, že koronavírus sa prenáša oveľa rýchlejšie ako chrípka, čo spôsobuje aj viac úmrtí. Výskumníci z Washingtonskej univerzity, ktorí pracujú na modeli ďalšej fázy pandémie, očakávajú, že omikron zabije o 99 percent menej ľudí ako delta. Pre variant delta ešte nebola zverejnená žiadna presná miera úmrtnosti, pretože zaznamené úmrtia sú evidované len medzi ľuďmi, ktorí dostali vírus. 

Omikron je zrejme stokrát
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak je omikron o 99 percent menej smrteľný než delta, naznačuje to, že súčasná IFR by mohla byť až 0,0025 percenta, čo je ekvivalent 1 ku 40 000, hoci odborníci tvrdia, že je to nepravdepodobné. Washingtonský model odhaduje, že toto číslo sa v skutočnosti pohybuje okolo hodnoty 0,07 percenta, teda jeden z 1430 ľudí, ktorí sa nakazia, tejto chorobe podľahne. Poprední výskumníci odhadujú IFR chrípky medzi 0,01 a 0,05 percentami, ale argumentujú, že porovnávanie miery pre tieto dve choroby je komplikované. 

Omikron je zrejme stokrát
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Opatrenia ako počas chrípkovej epidémie

Epidemiológ z austrálskej University of Wollongong Gideon Meyerowitz-Katz sa vyjadril, že ľudia, ktorí už podstúpili tretiu dávku vakcinácie, sa môžu omikronu obávať asi tak ako chrípky. Profesor Robert Dingwall, odborník na sociológiu na Nottingham Trent University, prišiel s názorom, že pokiaľ to s omikronom nebude až tak vážne, Británia by mala uvažovať o prijatí opatrení, ako v prípade chrípkovej epidémie. "Pokiaľ závažnosť infekcie COVID-19 klesá do tej miery, že je porovnateľná s chrípkou, nemali by sme zavádzať zbytočne prehnané opatrenia." Nezávislí odborníci spochybnili odhad tímu Washingtonskej univerzity s tým, že nevyzerá vierohodne a okolo údajov o omikrone je ešte stále veľa neistoty. 

Viac o téme: ChrípkaVeľká BritániaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu