Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci objavili nový variant KORONAVÍRUSU: Kombinácia delty a omikronu! Prognóza jeho účinnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettty Images)

NIKÓZIA - Na Cypre objavili výskumníci nový variant koronavírusu, ktorý je kombináciou variantov delta a omikron, a preto dostal názov deltakron. Informoval o tom v nedeľu rakúsky webový portál OE24.

ROZHOVOR s primárom: Odhovárať od očkovania? Taký človek nemá čo robiť lekára! Bojím sa, čo omikron spôsobí (archívne video)

ROZHOVOR s primárom: Odhovárať od očkovania? Taký človek nemá čo robiť lekára! Bojím sa, čo omikron spôsobí (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nový variant objavil tím vedcov Cyperskej univerzity pod vedením profesora biovied Leondiosa Kostrikisa, ktorý ho aj pomenoval. Dosiaľ odhalili na Cypre 25 prípadov nákazy týmto variantom, ktorý podľa Kostrikisa obsahuje proteínové štruktúry variantov delta a omikron. Ako povedal pre stanicu Sigma TV, myslí si, že sa voči nemu presadí skôr aktuálne dominujúci omikron. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemecký virológ a epidemiológ Klaus Stöhr predpokladá, že je nepravdepodobné, že by bol deltakron skutočne nebezpečný, napísal denník Bild. "V biológii nie sú jeden a jeden bezpodmienečne dva. Len preto, že jeden vírus má vonkajšie vlastnosti dvoch iných alebo preto, že sa skombinujú mutácie dvoch variantov, neznamená to, že majú i rovnaké klinické následky," vysvetlil. 

OMIKRON mení prijímanie protipandemických opatrení! Od pondelka budú platiť tieto pravidlá

Stöhr tiež dodal, že neustále vznikajú stovky variantov s najrozličnejšími mutáciami. "Veľmi zriedkavo sa nejaký z nich regionálne či ešte zriedkavejšie globálne stane dominantným a na určitý čas potlačí iné varianty, až kým to isté nespraví ďalší variant," povedal.

Viac o téme: VedciKoronavírusDeltakron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu