Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Palestínčan s americkým občianstvom dostal dve doživotia za vraždu Izraelčana

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Izraelský vojenský súd v stredu odsúdil Palestínčana s americkým občianstvom na dva doživotné tresty a na peňažné tresty vo výške 1,7 milióna dolárov za vraždu židovského študenta na okupovanom palestínskom území západný breh Jordánu (Predjordánsko). Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Obžalovaný si za tento prípad bude odpykávať celkovo dva doživotné tresty," rozhodol senát vojenského súdu, pozostávajúci z troch sudcov. Muntassir Šalabí (44) bol vlani v auguste odsúdený za "úmyselné zabitie – čo sa rovná trestnému činu vraždy". Dopustil sa ho v máji 2021, keď spustil streľbu do cestujúcich čakajúcich na autobusovej zastávke na dôležitej križovatke Tapuach v severnej časti Predjordánska. Križovatka sa nachádza v osade izraelských ortodoxných židov. Pri útoku bol zabitý 19-ročný Jehuda Guetta, študent náboženského seminára v izraelskej osade Itamar (tiež v Predjordánsku), a zranenia utrpeli dvaja jeho priatelia.

Vojenský súd nariadil vyplatenie odškodného

Vojenský súd tiež nariadil, aby Šalabí vyplatil Guettovej rodine sumu rovnajúcu sa 484.000 dolárom, študentovi, ktorý ostal po strelných poraneniach ochrnutý, 323.000 dolárov a ďalšiemu študentovi, pri útoku ľahko zranenému, približne 6500 dolárov. Armáda v júli zbúrala Šalabího dom v obci Turmusajjá severovýchodne od palestínskeho mesta Ramalláh v Predjordánsku, tento krok však odsúdili Spojené štáty.

Viac o téme: VraždaDoživotieUSAPalestínčanIzraelčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu