Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Katastrofa na Filipínach: Tajfún si vyžiadal vyše 370 obetí a 500 zranených

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Office of the Vice President via AP)

MANILA - Najmenej 375 ľudí zahynulo na Filipínach počas tajfúnu Rai, ktorý sa tento týždeň prehnal južnou a strednou časťou tejto ostrovnej krajiny. Ďalších viac než 500 osôb utrpelo zranenia a 56 ľudí je stále nezvestných, oznámila v pondelok filipínska polícia. Tá predtým informovala o najmenej 208 mŕtvych.

Rai zasiahol Filipíny vo štvrtok (16. decembra) ako tzv. supertajfún s rýchlosťou vetra 195 kilometrov za hodinu. Zo svojich domovov a plážových letovísk pre ním utieklo vyše 380.000 ľudí. Najsilnejší z tohtoročných tajfúnov na Filipínach so sebou priniesol intenzívne zrážky a prudký vietor. Mnohé oblasti hlásili prívalové povodne. Prírodný živel strhával strechy, vyvracal stromy a stožiare a spôsobil výpadky elektriny i telefonických spojení.

K najviac postihnutým ostrovom patrí turistami obľúbený Bohol, známy svojimi plážami a kužeľovitými "čokoládovými" kopcami, na ktorom podľa tamojšieho guvernéra zomrelo najmenej 94 ľudí. Vyčíňanie tajfúnu Rai vyvolalo prirovnania k supertajfúnu Haiyan z roku 2013, približuje agentúra AFP. Haiyan je najsmrtiacejšou zaznamenanou tropickou cyklónou na Filipínach; v tejto krajine juhovýchodnej Ázie zanechal vyše 7300 mŕtvych alebo nezvestných.

VIDEO Katastrofa na Filipínach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Office of the Vice President via AP)

Viac o téme: ObeteTajfúnRai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu