Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sociálne médiá ohrozujú demokraciu, vyhlásil turecký prezident Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ISTANBUL - Sociálne média sú jednou z najväčších svetových hrozieb pre demokraciu, povedal v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ako pripomína agentúra AP, Erdoganova vláda plánuje predstaviť nový zákon, ktorý by kriminalizoval šírenie falošných správ a dezinformácií na internete. "Sociálne médiá, ktoré boli kedysi označované ako symbol slobody, sa zmenili na jeden z hlavných zdrojov ohrozenia našej demokracie," uviedol Erdogan vo videopríhovore počas vládou organizovanej konferencie v Istanbule.

Kritici upozorňujú na obmedzenie slobody prejavu

"Snažíme sa chrániť našich ľudí, najmä zraniteľné časti našej spoločnosti, pred klamstvami a dezinformáciami bez porušenia práva našich občanov dostávať presné a nestranné informácie," pokračoval Erdogan. Kritici tohto plánu však upozorňujú, že navrhovaný zákon obmedzí slobodu prejavu v Turecku. Za šírenie "dezinformácií" a "falošných správ" by hrozilo až päť rokov odňatia slobody, približujú provládne turecké médiá. Vláda by navyše vytvorila regulačný orgán zaoberajúci sa sociálnymi médiami.

Väčšinu veľkých mediálnych spoločností v Turecku ovláda vláda v Ankare, a preto sú sociálne siete dôležitým miestom pre ľudí, ktorí zastávajú iné názory, komentuje AP. Turecká vláda vlani prijala zákon, ktorý sociálnymi médiám s viac než miliónom užívateľov prikazuje mať v krajine právneho zástupcu a zároveň v nej skladovať svoje údaje. Twitter, Facebook a YouTube odvtedy otvorili v Turecku kancelárie.

Viac o téme: PrezidentSociálne médiáTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu