Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Erdogan upozorňuje na novú vlnu migrantov: EÚ by mala pomáhať najmä Afganistanu a okolitým krajinám

Afganské deti na úteku zo svojej domoviny Zobraziť galériu (4)
Afganské deti na úteku zo svojej domoviny (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok odkázal Európskej únii, aby sa pridržiavala minulých dohôd o migrantoch a pomáhala susedným krajinám Afganistanu v čase, keď narastajú obavy z novej vlny afganských utečencov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Zvyšujúci sa počet afganských migrantov by mohol predstavovať "vážny problém pre každého", povedal Erdogan počas telefonátu s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom. Atény už vyhlásili, že môžu začať posielať Afgancov späť do Turecka, ktoré grécki činitelia považujú za "bezpečnú" krajinu pre migrantov.

Afganskí utečenci na území
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Narážajúc na dohodu z roku 2016, na základe ktorej môžu byť "neregulérni" migranti prichádzajúci do EÚ poslaní späť do Turecka výmenou za pomoc, Erdogan vyzval svojich susedov, aby "úprimne dodržiavali svoje záväzky".

"Nová migračná vlna je neodvratná, ak sa v Afganistane a Iráne neprijmú potrebné opatrenia," povedal Mitsotakisovi turecký prezident. Ankara už rokovala s Teheránom a sprísňuje svoju pohraničnú politiku, dodal Erdogan.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

Situáciu už rieši aj Grécko

Grécka vláda vo vyhlásení uviedla, že "lídri diskutovali o potrebe podpory bezprostredných susedov Afganistanu, aby mohli Afganci zostať čo najbližšie k svojej domovine". Mnohí európski lídri, čeliac dramatickému prevzatiu moci radikálnym hnutím Taliban v Afganistane, vyzývajú na uskutočnenie krokov, ktoré majú zabrániť opakovaniu situácie spred niekoľkých rokov, keď masy ľudí utekajúcich pred konfliktmi na Blízkom východe prišli do EÚ práve cez Turecko.

Plot na hranici Turecka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emrah Gurel)

Turecko začalo na hraniciach s Iránom stavať betónový múr, ktorý má zabrániť prílevu utečencov z Afganistanu. Turecko podobne ako iné krajiny vyslalo do Afganistanu letecký špeciál, ktorý v pondelok do Ankary dopravil 324 tureckých občanov pracujúcich v Kábule. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu dodal, že Ankara je, čo sa týka evakuácie svojich občanov, v kontakte s veľvyslanectvom v afganskej metropole.

OSN novú vlnu neočakáva

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi neočakáva, že by Európu zaplavila veľká vlna utečencov z Afganistanu, pokiaľ ľuďom utekajúcim z tejto stredoázijskej krajiny bude patrične zavčasu poskytovaná humanitárna pomoc.

Rozsah prípadného hromadného exodu z Afganistanu bude závisieť iba od toho, ako brutálne sa islamistický Taliban rozhodne Afgancom vládnuť, povedal Grandi v piatok pre taliansky denník Corriere della Sera. V noci na sobotu si jeho vyjadrenia všimla nemecká tlačová agentúra DPA.

V prvom rade to budú predovšetkým štáty susediace z Afganistanom, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou zažijú nával utečencov – teda najmä Pakistan a Irán –, a v menšom rozsahu aj Tadžikistan, povedal Grandi.

Európskej únii podľa vysokého komisára pravdepodobne hrozí väčšie "riziko" len vtedy, ak utečencom nebude pohotovo poskytnutá humanitárna pomoc a oni sa z tohto dôvodu rozhodnú vo svojej ceste pokračovať ďalej, do Európy.

Viac o téme: MigrantiTureckoAfganistanRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu