Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Erdogan dodržal sľub: Turecko pred kľúčovým summitom schválilo parížsku klimatickú dohodu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Turkish Presidency)

ANKARA - Turecký parlament dnes jednohlasne schválil pristúpenie krajiny k parížskej klimatickej dohode, ktorej signatári sa zaväzujú bojovať proti zmenám klímy. Turecko schválením dohody dodržalo sľub, ktorý dal v septembri prezident Recep Tayyip Erdogan na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

Ankara sa k dohode pripojila len niekoľko týždňov pred kľúčovou konferenciou OSN o klíme, ktorá sa začne v škótskom Glasgowe 31. októbra. O výsledkoch hlasovania informovali svetové agentúry. Turecko patrilo v roku 2016 k prvým signatárom dohody, s jej ratifikáciou však otáľalo. Prezident Erdogan sa snažil partnerov presvedčiť, že by Turecko malo spadať medzi rozvíjajúce sa krajiny a nie medzi rozvinuté, čo by na neho kládlo nižšie nároky na znižovanie emisií skleníkových plynov a dávalo by mu právo na subvencie, uvádza AP.

Turecký prezident Recep Tayyip
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Dohodu ešte neratifikovalo ďalších päť veľkých znečisťovateľov

Deklarovaným cieľom parížskej klimatickej dohody z roku 2015 je udržať rast globálnej teploty v porovnaní s obdobím pred priemyselnou revolúciou hlboko pod hranicou dvoch stupňov Celzia, ideálne okolo 1,5 stupňa. Súčasťou dohody je aj zvýšenie schopnosti krajín prispôsobiť sa nepriaznivým účinkom zmeny klímy a pomoc rozvíjajúcim sa krajinám zo strany vyspelých štátov. Dohodu ešte neratifikovalo ďalších päť veľkých znečisťovateľov - Irán, Irak, Líbya, Jemen a Eritrea. Ratifikáciu dohody Tureckom uvítali odborníci na klímu i opoziční politici.

Ankara uznáva, že zmena klímy je hlavným dôvodom prírodných katastrof a požiarov, ktoré tento rok zasiahli mnoho krajín. Podľa agentúry AP napriek tomu turecká vláda urobila len málo pre ochranu životného prostredia, umožnila odlesňovanie kvôli výstavbe infraštruktúry a ťažbe a presadzuje urbanizáciu po celej krajine. Energetická koncepcia krajiny stojí najmä na uhlí, plyne a rope, pripomína DPA.

Viac o téme: RatifikáciaTureckoRecep Tayyip ErdoganParížska dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu