Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Situácia sa zhoršuje vo viacerých krajinách: Zavádzajú nové opatrenia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Nórska vláda v utorok predstavila prísnejšie opatrenia zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu vrátanie obmedzenia počtu ľudí, ktorí budú môcť prísť na návštevu jednej domácnosti. Obmedzujú sa tiež otváracie hodiny barov a reštaurácií, ktoré majú v ponuke alkoholické nápoje, informovala agentúra Reuters.

 Táto severská krajina pristúpila k sprísňovaniu opatrení po tom, ako tam v posledných týždňoch stúpol počet infikovaných a následne aj počet pacientov hospitalizovaných s covidom. "Naozaj by sme si priali, aby sme sa pandémiou už nemuseli zaoberať. No situácia je teraz taká vážna, že musíme zaviesť nové opatrenia, aby sme nad ňou udržali kontrolu... Preto budeme mať tento rok tiež odlišné vianočné sviatky," uviedol nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Jonas Gahr Störe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Terje Bendiksby/NTB via AP)

Vianočné sviatky v Nórsku by malo najviac ovplyvniť opatrenie, na základe ktorého bude môcť jednu domácnosť navštíviť maximálne desať ľudí, pričom ľudia, ktorí nie sú členmi jednej domácnosti si musia držať metrový odstup. Okrem toho je tiež zakázané po polnoci podávať alkoholické nápoje. Podniky, ktoré budú novými reštrikciami zasiahnuté, dostanú od štátu kompenzáciu, uviedol nórsky minister financií Trygve Slagsvold Vedum.

Nórska vláda minulý týždeň znovu zaviedla opatrenia ohľadom cestovania, a tak všetci, ktorí prichádzajú do krajiny, sa musia otestovať na koronavírus. Rovnako opäť vstúpilo do platnosti aj opatrenie, ktoré nariaďuje nosenie rúšok na miestach s veľkým počtom ľudí. Napriek tomu doposiaľ nedošlo k poklesu prípadov.

Švédsko pre zhoršujúcu sa pandemickú situáciu opätovne zavedie viacero opatrení

Švédsko opätovne zavedie  viacero opatrení, ktoré by mali v krajine pomôcť spomaliť šírenie nového koronavírusu. Ide napríklad o nosenie rúšok vo verejnej doprave, dodržiavanie rozstupov či prácu z domu. S odvolaním na utorňajšie vyhlásenie tamojšej vlády o tom informoval denník The Guardian. "Vidíme, že vírus sa šíri rýchlejšie, avšak ide zatiaľ o nízke čísla," uviedla švédska premiérka Magdalena Anderssonová. "Musíme spolupracovať, aby sa situácia nezhoršila, preto dnes predstavujeme ďalšie preventívne opatrenia," dodala.

KORONAVÍRUS Situácia sa zhoršuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Erik Simander/TT News Agency via AP)

Ako uvádza švédska verzia portálu The Local, na základe ohlásených opatrení, ktoré začnú platiť od stredy, by zamestnávatelia mali svojim zamestnancom umožniť čo najviac pracovať z domu. Výučba na školách a univerzitách môže stále prebiehať prezenčne, avšak nemalo by v nich dochádzať k zhromažďovaniu veľkého počtu osôb. Reštaurácie a bary by zas mali zabezpečiť, aby sa v ich priestoroch nezhromažďovalo nadmerné množstvo ľudí. Vláda okrem toho žiada občanov, aby si v prostriedkoch verejnej dopravy prekrývali horné dýchacie cesty a na verejnosti dodržiavali rozstupy.

Ak dôjde k zhoršeniu epidemickej situácie a zvýšeniu náporu na nemocnice, vláda prijme ďalšie opatrenia. Od minulej stredy vo Švédsku platí povinnosť preukazovať sa covidpasom pri vstupe na verejné zhromaždenia a podujatia organizované vo vnútorných priestoroch, na ktorých bude viac ako 100 ľudí. Švédska vláda v súvislosti s pandémiou COVID-19 nikdy nezaviedla lockdown a spoliehala sa prevažne len na odporúčania pre verejnosť. Hoci Švédsko na rozdiel od mnohých krajín počas pandémie neprijalo tvrdé reštriktívne opatrenia, zaznamenalo nižší počet úmrtí ako väčšina európskych štátov, avšak vyšší než iné škandinávske krajiny.

Viac o téme: OpatreniaúmrtiaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu