Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rozsiahly požiar v preplnenej väznici: O život prišlo najmenej 38 osôb, hlásia 69 zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

GITEGA - Najmenej 38 ľudí prišlo o život a 69 utrpelo zranenia v utorok počas rozsiahleho požiaru v preplnenej väznici v Burundi, oznámil viceprezident tejto africkej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Požiar v komplexe v politickej metropole Gitega podľa svedkov vypukol okolo 4.00 h miestneho času, keď väčšina väzňov ešte spala. Burundské ministerstvo vnútra na Twitteri informovalo, že ho spôsobil skrat elektrického vedenia.

"Keď sme videli stúpajúce plamene, začali sme kričať, že zhoríme zaživa, ale polícia odmietla otvoriť dvere našich ciel s tým, že také 'sme dostali rozkazy'," povedal pre AFP jeden z väzňov. "Neviem, ako sa mi podarilo uniknúť, ale niektorí väzni úplne zhoreli," dodal. Plamene sa medzitým podarilo dostať pod kontrolu a na mieste zasahujú záchranári a ošetrovatelia z burundského Červeného kríža, priblížili svedkovia.

Toto takmer 100-ročné väzenie je tretím najväčším v krajine a patrí k nemu nielen sekcia s vysokým stupňom stráženia pre politických väzňov, ale aj ženské krídlo. Dovedna tam koncom novembra žilo 1500 väzňov, pričom stanovená oficiálna kapacita je len 400.

Hasiči sa na miesto dostali až po dvoch hodinách 

V okolí väznice je momentálne veľký počet policajtov a vojakov, ktorí zabraňujú novinárom v pokrývaní tohto incidentu, poznamenáva AFP s odvolaním sa na svedkov. Zdroj z prostredia polície navyše uviedol, že hasiči sa na miesto požiaru dostali až po dvoch hodinách, odkedy vypukol.

Burundské väznice sú mimoriadne preplnené, a to napriek prezidentskej amnestii z júla tohto roka, vďaka ktorej sa dostalo na slobodu 5000 ľudí. Burundské úrady evidovali v krajine v októbri dokopy 12.000 väzňov, ktorí žijú v zariadeniach s celkovou kapacitou 4200 osôb.

Viac o téme: PožiarObeteVäznicaZraneníAfrikaBurundi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu