Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Medzinárodný súdny dvor nariadil Arménsku a Azerbajdžanu, aby sa vyhli eskalácii napätia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

HAAG - Medzinárodný súdny dvor (MSD) nariadil v utorok Azerbajdžanu a Arménsku, aby sa vyhli eskalácii napätia, kým nerozhodne v prípade, ktorý sa týka vojny o Náhorný Karabach. Sudcovia zároveň vyzvali Azerbajdžan, aby zabránil podnecovaniu rasovej nenávisti voči Arménom a aby zabránil útokom na arménske kultúrne dedičstvo, kým súd preskúma podstatu celého prípadu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

"Obe strany sa zdržia akéhokoľvek konania, ktoré by mohlo zhoršiť alebo predĺžiť spor alebo sťažiť jeho vyriešenie," uviedla hlavná sudkyňa MSD Joan Donoghueová. Azerbajdžan podľa súdu musí "chrániť pred násilím a ublížením na zdraví" všetkých vojnových zajatcov a musí zabezpečiť, aby sa s nimi zaobchádzalo "zákonne".

Spor trvá už desiatky rokov

Jerevan a Baku sa navzájom obviňujú z porušenia medzinárodného antidiskriminačného dohovoru v súvislosti s konfliktom v Náhornom Karabachu. Spor o enklávu trvá už desiatky rokov. Ozbrojené boje vypukli po prvý raz v roku 1988 za éry vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Koncom septembra 2020 sa začala druhá náhornokarabašská vojna, ktorá trvala do 10. novembra 2020.

Viac o téme: NapätieAzerbajdžanArménskoMSDEskalácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu