Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Británia nakúpila milióny nových dávok vakcín: Všetci dospelí majú nárok na tretiu dávku

Očkovanie vo Veľkej Británii
Očkovanie vo Veľkej Británii (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britská vláda si na najbližšie dva roky zabezpečila dodávku ďalších 114 miliónov dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica Sky News.

Minister zdravotníctva Sajid Javid spresnil, že objednávka zahŕňa 60 miliónov dávok vakcíny od americkej spoločnosti Moderna a 54 miliónov dávok od konzorcia Pfizer/BioNtech. Spojenému kráľovstvu podľa ministra pomôžu "získať čas" v boji proti novým variantom koronavírusu.

Britský premiér Boris Johnson na Twitteri napísal, že objednané vakcíny "môžu byť ešte upravené", aby boli účinné aj proti novým variantom vírusu.

Počet prípadov s omikronom stúpa

Počet prípadov nového koronavírusového variantu omikron v Spojenom kráľovstve sa v stredu zvýšil na 32. Deväť nových infekcii pribudlo v Anglicku a jedna v Škótsku, uviedol britský úrad pre zdravotnú bezpečnosť UKHSA.

Britská vláda v pondelok potvrdila, že prístup k dodatočnej tretej dávke vakcíny budú mať všetky dospelé osoby. Je to súčasť očkovacieho programu na zmiernenie možných následkov variantu omikron.

Čas medzi podaním druhej a tretej dávky sa skráti zo šiestich na tri mesiace. Deti vo veku 12–15 rokov budú mať možnosť dostať druhú dávku do troch mesiacov po podaní prvej. Ľudia s oslabenou imunitou budú mať podľa Javida prístup aj k štvrtej dávke vakcíny.

Viac o téme: VládaOčkovaniePandémiaVakcínyVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu