Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po zatknutí drogového baróna sú na rade jeho blízki: Manželka El Chapa dostala tri roky väzenia

Manželka drogového baróna El Chapa Emma Coronel prichádza na súd Zobraziť galériu (2)
Manželka drogového baróna El Chapa Emma Coronel prichádza na súd (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Lennihan, File)

WASHINGTON - Americký súd odsúdil v utorok manželku mexického drogového baróna Joaquína "El Chapa" Guzmána k trom rokom odňatia slobody po tom, ako priznala vinu z obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí, informovala v noci na stredu agentúry AFP.

Súd udelil Emme Coronelovej Aispurovej nižší trest než pre ňu pôvodne žiadala prokuratúra, ktorá súd koncom novembra požiadala o  trest odňatia slobody pre Coronelovú Aispurovú v trvaní štyroch rokov. Sudca totiž prihliadol na to, že Coronelová Aispurová priznala vinu a v čase, keď sa vydala za mexického drogového baróna, mala iba 18 rokov.

"Chcem vyjadriť úprimnú ľútosť nad každou škodou, ktorú som mohla spôsobiť, a žiadam, aby ste mi spolu so všetkými občanmi tejto krajiny odpustili... Trpím v dôsledku bolesti, ktorú som spôsobila svojej rodine," uviedol Coronelová Aispurová počas pojednávania.

Okrem väzenia aj mastná pokuta

Súd okrem trestu odňatia slobody nariadil manželke narkobarána, aby zaplatila 1,5 milióna dolárov, ktoré získala z trestnej činnosti, pričom so zaplatením tejto čiastky súhlasila ešte pred pojednávaním. Súd tiež odpustil Coronelovej Aispurovej z trojročného trestu deväť mesiacov, ktoré už strávila vo väzení, odvtedy čo ju vo februári zatkli.

Odsúdená manželka drogového baróna
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Alexandria Adult Detention Center via AP)

Coronelová Aispurová v júni priznala vinu v troch bodoch obžaloby – zo sprisahania s cieľom obchodovania s drogami, prania špinavých peňazí a zapojenia sa do finančných záležitostí drogového kartelu Sinaloa.

Uzavrela dohodu

V rámci dohody o vine a treste sa Coronelová Aispurová tiež priznala, že pôsobila ako prostredníčka medzi Guzmánom a ostatnými členmi kartelu Sinaloa v čase, keď sa v roku 2014 Guzmán nachádzal v mexickom väzení. Guzmán si vďaka tomu dokázal v roku 2015 naplánovať útek z väzenia.

Emma Coronelová Aispurová sa narodila v USA v metropolitnej oblasti San Francisco Bay Area a má dvojité americko-mexické občianstvo.

Guzmána odsúdili na doživotie v roku 2019. Jeho drogový kartel Sinaloa bol počas Guzmánovho 25-ročného vládnutia zodpovedný za prepašovanie obrovského množstva kokaínu a ďalších drog do USA, uviedla prokuratúra v dokumentoch. Takisto napísala, že jeho "armáda sicarios" čiže "nájomných vrahov" mala príkaz uniesť, mučiť a zabiť každého, kto sa mu postaví do cesty.

Viac o téme: DrogyManželkaSúd El ChapoPodsúdenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu