Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Protesty proti nedostatku vody prerástli do násilností: Polícia zatkla 67 účastníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Peter Morrison)

ISFAHÁN - Iránska polícia zatkla 67 účastníkov protestov proti nedostatku vody, ktoré vypukli v piatok v treťom najväčšom meste krajiny Isfahán a prerástli do násilností. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že v sobotu sa v meste rozmiestnili početné oddiely poriadkovej polície.

Zásah proti protestujúcim v Isfaháne v sobotu odsúdilo ministerstvo zahraničných vecí USA. "Sme hlboko znepokojení násilným zásahom voči pokojným demonštrantom (v Isfaháne). Obyvatelia Iránu majú právo vyjadriť svoju frustráciu a volať na zodpovednosť svoju vládu," napísal na Twitteri hovorca Štátneho departmentu Ned Price.

Piatková demonštrácia prerástla do násilností 

Protesty proti nedostatku vody, ktoré sa konajú vo vyschnutom koryte miestnej rieky Zájanderud, pribiehajú v Isfaháne už od 9. novembra. Piatková demonštrácia však bola prvá, ktorá prerástla do násilností. Príslušníci bezpečnostných síl počas nej zasiahli slzotvorným plynom proti protestujúcim, s ktorými sa dostali do fyzických potýčok.  

V sobotu sa už situácia upokojila 

"Zatkli sme 67 hlavných aktérov a agitátorov, ktorí tieto problémy vyvolali," oznámil v sobotu policajný generál Hasan Karamí. Podľa neho sa na piatkovom proteste zišlo 2000-3000 výtržníkov. V sobotu už bola situácia v meste pokojná, ulice prázdne a pri rieke Zájanderud hliadkovali príslušníci poriadkovej polície. Ide o najväčšiu rieku v oblasti Iránskej vysočiny, pre ktorú je životodarnou tepnou.

Protestov sa zúčastnilo asi 30-tisíc miestnych roľníkov 

Na protestoch v Isfaháne sa len minulý týždeň podľa AFP zúčastnilo asi 30.000-40.000 miestnych roľníkov a obyvateľov tohto mesta, ktoré leží zhruba 340 kilometrov južne od Teheránu a je metropolou rovnomennej provincie.

Hlavnou príčinou súčasného akútneho nedostatku vody v provincii Isfahán je sucho. Podľa demonštrantov však k tomu prispelo aj odkláňanie vody do susednej provincie Jazd, ktorá je taktiež silne postihnutá nedostatkom zrážok.

Počas násilností došlo aj k prípadom podpaľačstva 

Počas piatkových násilností došlo aj k prípadom podpaľačstva a na policajtov neznámi páchatelia strieľali aj z loveckých zbraní. Jeden príslušník polície bol dobodaný, ale nie je v ohrození života. Zranenia utrpelo aj viacero demonštrantov, pričom niektorí z nich sú vo vážnom stave. Došlo tiež k zničeniu potrubia, ktorým sa privádza voda z Isfahánu do provincie Jazd.      

S predstaviteľmi Isfahánu a ďalších iránskych provincií, ktoré najviac trápi sucho, sa v novembri stretol aj nový prezident krajiny Ebráhím Raísí, ktorý prisľúbil, že bude problémy s nedostatkom vody riešiť. Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí zase označil sucho za najakútnejší súčasný problém krajiny.

Viac o téme: VodaProtestyNásilnostiIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu