Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Nový zákon od 1. apríla prepustí v Belgicku z práce nezaočkovaných zdravotníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Alexander Kulikov)

BRUSEL - Belgická federálna vláda dokončila v pondelok večer návrh zákona, ktorým sa zavedie povinné očkovanie pracovníkov v rezorte zdravotníctva. Politická dohoda bola dosiahnutá v užšom formáte vládneho kabinetu, z podnetu federálneho ministra zdravotníctva Franka Vandenbroucka, uviedla tlačová agentúra Belga.

Podľa údajov, ktoré má k dispozícii Belga, bude od 1. januára do 31. marca 2022 platiť prechodná fáza a po 1. apríli budú musieť byť všetci lekári, sestričky a ostatní členovia zdravotného personálu zaočkovaní, inak im hrozí prepustenie z pracovného pomeru alebo strata licencie.

V prechodnom období, od 1. januára do 31. marca, sa budú musieť všetci zdravotníci vo výkone služby preukázať dokladom o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, čiže covidpasom, alebo predložiť potvrdenie o prekonaní choroby, alebo o absolvovaní testu PCR s negatívnym výsledkom, pričom test nesmie byť starší ako 72 hodín. Zdravotníci budú mať na očkovanie k dispozícii tri mesiace s výnimkou tých, pre ktorých platia zriedkavé zdravotné kontraindikácie.

Tým, čo nebudú spĺňať tieto podmienky, bude dočasne pozastavená pracovná zmluva a budú môcť využívať program dočasnej nezamestnanosti. Okrem toho nezaočkovaní zdravotnícki pracovníci od 1. januára už nebudú mať žiadne priame kontakty s pacientmi.

Najskôr môžu vysvetliť dôvod nezaočkovania

Situácia sa zhorší od 1. apríla, keď by mali byť všetci zdravotníci povinne očkovaní. Tí zamestnanci, ktorí nebudú zaočkovaní, najskôr dostanú šancu vysvetliť dôvody svojho konania, a ak tieto dôvody nebudú presvedčivé, podľa novej právnej normy musia dať výpoveď, alebo, ak ide o profesionálnych lekárov, prídu o licenciu. Budú evidovaní na úrade práce podľa pravidiel tradičnej nezamestnanosti so zachovaním odpočtu odpracovaného veku a právami, ktoré im prináležia.

Belga upozornila, že tento zákon sa týka iba zdravotníkov v užšom zmysle slova a nie zamestnancov, ktorí pracujú v domovoch sociálnych služieb, opatrovateľov, upratovačiek, kuchynského personálu a podobne.

Zákon sa týka približne 60-tisíc zdravotníkov

Očkovacia povinnosť sa bude vzťahovať na veľký počet pracovníkov: v súčasnosti je z okolo pol milióna ľudí pracujúcich v sektore zdravotníctva zaočkovaných takmer 89 percent a všetci majú nárok na posilňujúcu tretiu dávku vakcíny. Nový zákon je teda zameraný na približne 60.000 ešte nezaočkovaných zdravotníkov. Návrh nového zákona ešte musí v piatok schváliť Rada ministrov, ktorá ho potom predloží Štátnej rade.

Viac o téme: ZdravotníciVýpovedeBelgickoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu