Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dánsko chce sprísniť opatrenia voči mladým narušujúcim verejný poriadok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ - Dánska vláda v nedeľu oznámila, že v niektorých oblastiach chce zakázať predaj alkoholu v nočných hodinách. Týmto opatrením chce Kodaň rázne zakročiť voči mladým výtržníkom s asociálnym správaním, informovala agentúra AFP.

Zákaz predaja alkoholu by mal platiť v čase od polnoci do piatej hodiny ráno na miestach "nočného života". Bary a nočné kluby by mali podľa vlády takisto zvýšiť počet vyhadzovačov. Sociálnodemokratická vláda plánuje tiež podniknúť "skoré a cielené opatrenia" voči určitým mladým ľuďom, ktorých správanie narúša verejný poriadok. Konkrétne má ísť o zákaz vstupu do nákupných centier alebo vlakových staníc na predmestiach v určitých hodinách, najmä v noci. "Nemôžeme akceptovať, že mladí ľudia vytvárajú v celom susedstve (situáciu) neistoty," povedala ministerka pre sociálne záležitosti Astrid Kragová.

Zóny nočného života 

AFP konštatuje, že Dánsko s populáciou 5,8 milióna obyvateľov, sa tradične považuje za stabilnú a pokojnú krajinu. Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý bol zverejnený vlani v marci, sa v krajine bezpečne cíti 85,6 percent Dánov, avšak len 70,9 percenta z tých, čo žijú vo "vysoko rizikových" susedstvách. V júli vstúpil do platnosti nový zákon vymedzujúci tzv. zóny nočného života, ktorý umožňuje zakázať delikventom vstup do všetkých barov a na ulice s vysokou koncentráciou barov až do dvoch rokov.

Viac o téme: OpatreniaDánskoMladýPoriadokSprísnenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu