Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Ľudia toho majú plné zuby: Na Novom Zélande sa spustila vlna protestov proti opatreniam

Protesty boli pokojné Zobraziť galériu (4)
Protesty boli pokojné (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/NZ Herald via AP)

WELLINGTON - Nový Zéland sprísnil v utorok bezpečnostné opatrenia v okolí budovy parlamentu v reakcii na protesty tisícov ľudí, ktorí sa v hlavnom meste Wellington zhromaždili na protest proti povinnému očkovaniu a protipandemickým opatreniam. Informovala o tom agentúra Reuters.

Demonštranti pochodovali ulicami v centre Wellingtonu a zhromaždili sa pred budovou parlamentu. Takmer všetky vstupy do budovy polícia uzavrela. Na mieste sa podľa agentúry Reuters nachádzalo bezprecedentné množstvo príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Protesty boli pokojné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/NZ Herald via AP)

Hoci bola demonštrácia pokojná, mnohí z demonštrantov niesli transparenty s nápismi namierenými proti povinnému očkovaniu, lockdownu a protipandemickým opatreniam.

Ľudí rozhnevalo povinné očkovanie

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová minulý mesiac oznámila, že krajina zavádza povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre väčšinu zdravotníkov a učiteľov. Zrušenie protipandemických opatrení prisľúbila v momente, keď bude zaočkovaných 90 percent občanov. Začiatkom októbra novozélandská vláda oznámila, že sa rozhodla upustiť od stratégie na zvládnutie pandémie koronavírusu, v rámci ktorej sa snažili eliminovať počet prípadov nákazy na nulu. Namiesto toho sa Novozélanďania musia naučiť žiť s vírusom, pričom kontrolovať jeho šírenie budú najmä pomocou vakcinácie a testovania.

Prísne reštrikcie pomohli

Nový Zéland bol jednou z mála krajín sveta, ktorým sa vlani – v prvej fáze pandémie – podarilo znížiť počet prípadov nákazy koronavírusom na nulu, a to aj vďaka prísnym reštrikciám v oblasti medzinárodného cestovania. Táto ostrovná krajina bola niekoľko mesiacov bez jediného prípadu infekcie, až kým sa v polovici augusta nezačal v najľudnatejšom meste Auckland šíriť nový vysokonákazlivý variant delta.

Protesty boli pokojné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Mark Mitchell/NZ Herald via AP)

Viac o téme: OpatreniaOčkovanieProtestyPandémiaNový ZélandKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu