Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Celý svet sledoval pristávací manéver: Posádka z vesmírnej kapsuly Crew Dragon sa úspešne vrátila na zem

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NASA via AP, File)

WASHINGTON - Vesmírna kapsula Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX so štyrmi astronautmi na palube úspešne pristála v pondelok približne o 22.30 h miestneho času (utorok 04.30 SEČ) na mori v Mexickom zálive pri pobreží amerického štátu Florida. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý udalosť streamoval naživo, píšu svetové tlačové agentúry.

Štyria astronauti misie Crew-2 strávili na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dovedna 199 dní. Posádku misie tvorili astronauti Thomas Pesquet z Francúzska, Shane Kimbrough a Megan McArthurová z USA a Akihiko Hošide z Japonska. Štvorica na ISS pôsobila od apríla, keď ich na orbitu dopravila kozmická loď Crew Dragon Endeavour.

Návrat sprevádzali problémy

NASA návrat astronautov z ISS pre silný vietor v plánovanom mieste pristátia posunula z nedele na pondelok. Okrem toho sa v lodi Crew Dragon pokazila toaleta a posádka preto počas osemhodinovej cesty späť na Zem musela používať plienky. McArthurová situáciu označila za "nie úplne ideálnu", no s takýmito "malými výzvami sa astronauti musia podľa nej pri misiách  vysporiadať".

Ďalšia misia už čoskoro

Štart kozmickej lode Crew Dragon Endurance spoločnosti SpaceX, ktorá má na ISS dopraviť novú posádku SpaceX Crew-3,  taktiež viackrát odložili, pričom v súčasnosti je naplánovaný na 11. novembra. Členmi posádky SpaceX Crew-3 sú veliteľ misie Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Barronová, všetci z USA, a Matthias Maurer z Nemecka. Na ISS majú pracovať do apríla 2022. Kozmická loď mala pôvodne k ISS odštartovať 31. októbra, no štart pre počasie posunuli o tri dni. Neskôr štart znovu posunuli z dôvodu zdravotných problémov jedného z členov posádky.

Ďalšia posádka, ktorá onedlho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Raoux)

Viac o téme: AstronautiNASASpaceXCrew Dragon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu