Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Znečistené prostredie nie je len na zemi: NASA zrušila vychádzku do vesmíru pre odpad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/NASA via AP)

WASHINGTON - Výstup do otvoreného kozmu z paluby Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), pôvodne plánovaný na utorok, bol posunutý na neurčito z dôvodu výskytu vesmírneho odpadu. Informoval o tom na svojej oficiálnej webovej stránke americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Americkí astronauti Thomas Marshburn a Kayla Barronová mali priestory stanice opustiť o v utorok o 13.00 h SEČ, aby opravili poškodenú anténu.

NASA však v pondelok večer dostala upozornenie o výskyte vesmírneho odpadu. Experti sa rozhodli vesmírnu prechádzku odložiť, kým nebude k dispozícii viac informácii.

Ohrozil odpad aj ruské testy? 

Do akej blízkosti stanice sa vesmírny odpad dostal a či mal spojitosť s nedávnym testom ruskej raketovej strely, nebolo jasné.

Rusko 15. novembra testovalo raketovú strelu, ktorá zničila jednu z jeho vlastných družíc. Pri teste vznikol vesmírny odpad, ktorý posádku ISS prinútil vykonať pohotovostné úkony.

Marshburn a Barronová na ISS prileteli 11. novembra na palube kozmickej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX. Ďalší členovia tejto posádky sú Američan Raja Chari a Matthias Maurer z Nemecka.

Viac o téme: VesmírOdpadISSNASAMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu