Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tento protilátkový liek podľa testov výrazne znižuje riziko nákazy KORONAVÍRUSOM

Výroba lieku REGEN-COV
Výroba lieku REGEN-COV (Zdroj: TASR/Regeneron via AP)

WASHINGTON - Americká farmaceutická spoločnosť Regeneron v pondelok uviedla, že pokročilé štádium klinických testov preukázalo, že jedna dávka jej protilátkovej kombinácie znižuje riziko nakazenia sa koronavírusom až o 81,6 percenta, a to dva až osem mesiacov po podaní lieku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Údaje získané z klinických testov naznačujú, že liek od Regeneronu je schopný poskytnúť dlhotrvajúcu imunitu proti nákaze koronavírusom, vyhlásil Myron Cohen, ktorý vedie výskum monoklonálnych protilátok pre americký Národný ústav zdravia (NIH). Podľa neho by tento liek mohol byť užitočný pre ľudí s oslabenou imunitou a tých, ktorí odmietajú očkovanie.

"V súčasnosti sa infekcia (koronavírusom) stále vyskytuje aj napriek očkovaniu a ľudia s oslabenou imunitou preto v každodennom živote čelia pretrvávajúcemu riziku, že narazia na tento vírus," uviedol Cohen.

 

 

Počas ôsmich mesiacov klinických štúdii nebol hospitalizovaný ani jeden účastník štúdie zo skupiny, ktorej podávali liek REGEN-COV, zatiaľ čo v skupine, ktorej podávali placebo, došlo k šiestim hospitalizáciám. Protilátková liečba s názvom REGEN-COV je v súčasnosti schválená na použitie v Spojených štátoch, kde ju využívajú na liečbu slabého až mierneho priebehu ochorenie COVID-19 alebo ako prevenciu pre tých, ktorí boli koronavírusu vystavení, prípadne u nich hrozí vysoké riziko, že vírusu vystavení budú — ide napríklad o pracovníkov v domovoch dôchodcov.

Spoločnosť však chce dosiahnuť, aby jej protilátková terapia bola schválená aj ako preventívna liečba pre ľudí, ktorí vírusu vystavení neboli. Regeneron chce preto výsledky štúdie čo najskôr predložiť regulačným úradom.

Viac o téme: LiekKoronavírusRegeneronREGEN-COV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu