Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ukrajinská tajná služba odhalila skupinu hackerov: Za podpory Ruska útočili z Krymu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - Ukrajinská tajná služba SBU odhalila skupinu hackerov, nazvanú Armagedon, ktorá od roku 2014 vykonala viac ako 5000 útokov na ukrajinské štátne inštitúcie, diplomatické misie, vojenské objekty a kritickú infraštruktúru. V skupine, riadenej údajne Ruskom, sú aj bývalí príslušníci SBU.

Ako v piatok informovala agentúra AP, ukrajinské úrady medzičasom vzniesli obvinenie voči piatim osobám, ktoré boli údajne členmi spomínanej skupiny. Obvinenie zo špionáže a pokusu o prevrat bolo vznesené v ich neprítomnosti.

SBU v piatok informovala, že zachytila a nahrala rozhovory dvoch členov tejto skupiny, v ktorých hovoria, že sú agentmi ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pôsobiacimi na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove.

Údaje kradli od roku 2014

Agentúra Ukrinform v piatok podotkla, že hackeri od roku 2014 pravidelne kradli údaje zo serverov ukrajinských štátnych úradov, posielali ich zamestnancom maily s počítačovými vírusmi a tak získavali prístup k počítačovým systémom, dokumentom a registrom.

Podľa AP nateraz nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti o rozsahu škôd, ktoré mohli útoky hackerov spôsobiť. Medzi najznámejšie patrí útok na spoločnosť Prykarpatťaaoblenergo, po ktorom sa pred niekoľkými rokmi bez dodávok elektriny ocitla polovica mesta Ivano-Frankivsk, a vyradenie informačnej siete ukrajinskej železničnej spoločnosti.

Podľa agentúry Ukrinform má skupina týchto kyberzločincov sídlo v Sevastopole. Okrem stálych zamestnancov FSB do nej patrí údajne aj päť Ukrajincov, bývalých zamestnancov SBU, ktorí po okupácii polostrova prešli na stranu Ruska. Práve oni sú ukrajinskými úradmi podozrievaní z vlastizrady. V dohľadnom čase bude všetkých päť členov hackerskej skupiny pôvodom z Ukrajiny zaradených na  medzinárodný zoznam hľadaných osôb, píše Ukrinform.

Viac o téme: OdhalenieHackeriTajná službaRuskoUkrajinaKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu