Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bulharský prezident prisúdil Krym Rusku: Kyjev si predvolal bulharského vyslanca

Vojaci na Kryme
Vojaci na Kryme (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo bulharského veľvyslanca v Kyjeve, aby mu tlmočilo protest proti výroku bulharského prezidenta Rumena Radeva, ktorý označil Krym za územie Ruskej federácie.

Ako informovala agentúra Interfax, ukrajinská strana považuje Radevov výrok, ktorý zaznel v rámci televíznej predvolebnej debaty, za nekorektný a neprípustný a očakáva, že prezident svoje slová vysvetlí.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku zdôraznilo, že "slová úradujúceho bulharského prezidenta neprispievajú k rozvoju dobrých susedských vzťahov medzi Ukrajinou a Bulharskom a sú v ostrom rozpore s oficiálnym postojom Sofie, ktorá podporuje suverenitu a územnú celistvosť" Ukrajiny "v rámci jej medzinárodne uznávaných hraníc".

Bulharský veľvyslanec Kostadin Kodžabašev ubezpečil, že nemenné stanovisko bulharskej diplomacie, ktorá podporuje územnú celistvosť Ukrajiny, Krymský polostrov považuje za integrálnu súčasť ukrajinského územia a podporuje snahy o jeho deokupáciu. Agentúra Interfax pripomenula, že bulharský prezident Radev počas TV diskusie označil Krym za ruské územie a sankcie uvalené Západom voči Rusku v reakcii na jeho pripojenie k subjektom Ruskej federácie označil za neúčinné.

Dočasne okupované územie

Podľa agentúry RIA Novosti názory používateľov internetu na Radevov výrok sa rôznia: časť z nich jeho slová pobúrili, iní - podľa RIA Novosti "väčšina" - s prezidentom súhlasili, pričom sa odvolali na dejiny Krymu. V roku 1991, po rozpade ZSSR, Krym zostal súčasťou Ukrajiny ako autonómna republika. V marci 2014 sa na základe sporného referenda stal subjektom Ruskej federácie.

Ukrajina momentálne označuje Krymský polostrov za svoje dočasne okupované územie. Krajiny Európskej únie a USA považuje konanie Ruska vo vzťahu ku Krymu za anexiu a v reakcii na ňu uvalili sankcie na stovky firiem, politikov a podnikateľov. Rusko naďalej vyhlasuje, že otázka Krymu je navždy uzavretá a že polostrov patrí Ruskej federácii.

Viac o téme: RuskoBulharskoKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu