Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou: Mesto Boston po prvýkrát v histórii povedie žena

Novozvolená starostka Bostonu Michelle Wu Zobraziť galériu (3)
Novozvolená starostka Bostonu Michelle Wu (Zdroj: SITA/AP Photo/Josh Reynolds)

BOSTON - Obyvatelia Bostonu, metropoly amerického štátu Massachusetts, si prvý krát v takmer 400-ročných dejinách tohto mesta zvolili za starostku ženu. V utorkových voľbách zvíťazila demokratická kandidátka Michelle Wu, ktorá sa tak zároveň stane aj prvou bostonskou starostkou ázijského pôvodu, informovala agentúra AP.

Tridsaťšesťročná Michelle Wu, ktorej rodičia sa prisťahovali do USA z Taiwanu, získala vyše 61 percent odovzdaných hlasov. Jej súperka, taktiež demokratka, členka mestskej rady a Američanka poľsko-arabského pôvodu Annissa Essaibiová Georgeová (47) zaznamenala takmer 39-percentnú podporu.

Michelle Wu nahradí vo funkcií úradujúcu demokratickú starostku Kim Janeyovú, ktorá dočasne riadila magistrát od marca tohto roku a bola vôbec prvou ženou a prvou Afroameričankou vo funkcii starostu Bostonu. Janeyová neuspela v mestských nadstraníckych primárkach a tak v utorkových voľbách podporila kandidatúru Michelle Wu.  

Novozvolená starostka Bostonu Michelle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Josh Reynolds)

Od roku 2014 do marca 2021 bol bostonským starostom demokrat Marty Walsh, ktorý sa tejto pozície vzdal, aby mohol vykonávať funkciu ministra práce USA vo vláde prezidenta Joea Bidena.

Do Bostonu prišla z Chicaga

Boston, založený v roku 1630 puritánskymi kolonistami, patrí medzi najstaršie mestá v Spojených štátoch. Tamojší obyvatelia si doposiaľ vždy volili za starostu mužov bielej pleti. Zvyčajne išlo o politikov s celoživotnými väzbami na Boston.

Novozvolená starostka Bostonu Michelle
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Josh Reynolds)

Na rozdiel od nich Michelle Wu pochádza z Chicaga a do Bostonu prišla až v čase svojich vysokoškolských štúdii, ktoré absolvovala na Harvardovej univerzite v štáte Massachusetts.  

Prvý politik ázijského (konkrétne čínsko-tibetského) pôvodu Aftab Pureval bol v utorok zvolený aj za starostu mesta Cincinnati v štáte Ohio.

Viac o téme: StarostkaBostonMichelle Wu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu