Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poplach pri ukrajinských hraniciach: Ruská armáda sa presúva čoraz bližšie, satelitné snímky hovoria za seba!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter.com/Christiaan Triebert, gettyimages.com)

WASHINGTON - Nové snímky zo súkromných družíc zhotovené v pondelok potvrdili, že Rusko na hraniciach s Ukrajinou opäť zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku, píše na svojej webovej stránke týždenník Politico.

Na snímkach zhotovených satelitmi spoločnosti Maxar Technologies vidno zoskupovanie tankov, delostreleckej techniky i vojakov neďaleko mesta Jeľňa v Smolenskej oblasti v západnej časti Ruska. Rusko takisto sústreďuje vojenskú techniku v okolí miest Briansk a Kursk, ktoré sa nachádzajú neďaleko hraníc s Ukrajinou, uvádza ďalej Politico. Napätie medzi Ruskom a Západom sa v období posledných mesiacov vystupňovalo, pripomína týždenník.   

Americký minister obrany Lloyd Austin v októbri navštívil Gruzínsko a Ukrajinu. Spojené štáty podľa jeho slov "budú Ukrajinu aj naďalej podporovať" s cieľom rozvíjať schopnosť ubrániť sa. Ruský prezident Vladimir Putin neskôr uviedol, že Ukrajina nikdy nebude oficiálnym členom NATO. Rozvoj v oblasti armády na tomto území však napreduje, čo podľa Putina predstavuje pre Rusko "hrozbu". Rusko v apríli tohto roka presunulo svoje jednotky k hraniciam s Ukrajinou i na polostrov Krym, čo vyvolalo znepokojenie v Kyjeve i vo Washingtone, pripomína Politico.

Ukrajina tieto správy poprela 

Ukrajina poprela správy o údajnom hromadení ruských vojakov a vojenskej techniky neďaleko jej východných hraníc, ktoré vyvolali obavy z ďalšej možnej eskalácie konfliktu medzi Kyjevom a proruskými separatistami. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Ukrajinské ministerstvo obrany však v pondelok neskoro večer uviedlo, že v blízkosti hraníc neboli pozorované "žiadne presuny ruských vojakov". Rezort obrany zároveň dodal, že zverejnené videá by mohli byť "súčasťou špeciálnych informačných a psychologických operácií".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že o konflikte na východe Ukrajiny rokoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom na okraji klimatickej konferencie COP26 v Glasgowe. "USA naďalej podporujú územnú celistvosť a reformy na Ukrajine," napísal Zelenskyj v príspevku na Twitteri.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok taktiež odmietol správy o údajnom hromadení ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou a zdôraznil, že nie je treba "strácať čas zaoberaním sa tvrdeniami s nízkou kredibilitou". "Pohyb našej vojenskej techniky a armádnych jednotiek... je výlučne našou záležitosťou," povedal novinárom. "Rusko nikdy nikoho neohrozovalo," dodal.

Viac o téme: VojaciArmádaVojenská technikaPresunRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu