Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takto vidia mladí Slováci našu krajinu: Za najväčšie problémy považujú zdravotníctvo a korupciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slováci vo veku 16 až 35 rokov považujú za najväčšie problémy krajiny zdravotníctvo a korupciu. Ďalšími problematickými oblasťami sú pre nich školstvo, politická kultúra alebo životná úroveň. Vyplýva to z online prieskumu spoločnosti Median SK v spolupráci s Kanceláriou prezidenta SR. O jeho výsledkoch informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Za najmenej problematické oblasti považujú mladí Slováci zahranično-politickú situáciu, migráciu, drogy alebo kriminalitu. Extrémne alebo veľké obavy z dosahov klimatickej zmeny potvrdilo 39 percent opýtaných.

Z prieskumu vyplýva, že ďalších viac ako 40 percent deklaruje mierne obavy a len približne 15 percent deklaruje malé alebo žiadne obavy. "Tých, ktorí sa obávajú dosahov klimatickej zmeny extrémne alebo veľmi, nájdeme častejšie medzi ženami, mladšou časťou skúmanej populácie 16 až 25 rokov, vysokoškolsky vzdelanými alebo obyvateľmi Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja," uvádza Median SK. Vôbec sa neobávajú častejšie muži, ľudia s maturitným vzdelaním alebo obyvatelia Banskobystrického kraja.

Opýtaní si tiež myslia, že ľudstvo zlyhalo v starostlivosti o planétu. Myslí si to viac ako 70 percent z nich. Približne polovica zastáva názor, že z dôvodu klimatickej zmeny budú ich životy horšie ako ich rodičov, respektíve, že budúcnosť je hrozivá.

Viac ako polovica opýtaných sa prikláňa k názoru, že politici v oblasti zmien klímy zradili budúce generácie. Viac ako 57 percent si myslí, že politici klamú o tom, čo robia pre klímu. Dve tretiny mladých Slovákov považujú počínanie politikov v oblasti klimatickej zmeny za sklamanie. Vedome sa snaží recyklovať odpad viac ako 86 percent opýtaných. V prípade šetrenia vodou a elektrickou energiou má snahu šetriť energie takmer 73 percent mladých. Prieskum sa realizoval od 18. do 22. októbra na vzorke 1001 respondentov.

Viac o téme: PrieskumMladíProblémySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu