Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bombový útok počas modlitby v mešite: Hlásia najmenej 47 obetí aj niekoľko desiatok zranených

Atentát na mešitu v Kandaháre si vyžiadal najmenej 47 mŕtvych Zobraziť galériu (4)
Atentát na mešitu v Kandaháre si vyžiadal najmenej 47 mŕtvych (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidiqullah Khan)

KÁBUL - Najmenej 47 obetí na životoch a 70 zranených si vyžiadal samovražedný bombový útok, ku ktorému došlo v šiitskej mešite v juhoafganskom meste Kandahár počas piatkových modlitieb, uviedli zdroje islamistického hnutia Taliban. Informuje o tom agentúra AFP.

K zodpovednosti za krviprelievanie v mešite Fátimíja v provincii Kandahár sa doposiaľ nikto neprihlásil. Atentát sa odohral týždeň po samovražednom bombovom útoku na šiitskú mešitu v severoafganskom Kundúze, ktorý si vyžiadal 46 mŕtvych. K tomuto útoku sa prihlásila afganská odnož džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), známa ako Islamský štát – Chórasán (IS-K).

Atentát na mešitu v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidiqullah Khan)

Na účte mešity na Facebooku sa objavili výzvy na darovanie krvi pre zranených. Na sociálnych sieťach boli zverejnené fotografie mŕtvych ľudí ležiacich na zemi, ktorých autenticita sa nedala bezprostredne overiť.

Očití svedkovia piatkového útoku v Kandaháre uviedli, že došlo k štyrom explóziám, pričom dve boli vnútri mešity a dve vonku. Na piatkových modlitbách sa spravidla zúčastňujú stovky ľudí, pripomína AFP. Mešita Fátimíja je najväčšou mešitou menšinových šiitov v Kandaháre.

Atentát na mešitu v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidiqullah Khan)

"So zármutkom sme sa dozvedeli správu, že v šiitskej mešite v meste Kandahár došlo k výbuchu, kde boli zabití a zranení mnohí naši krajania," napísal na Twitteri hovorca tamojšieho ministerstva vnútra. "Špeciálne sily Islamského emirátu (Afganistan) prišli na miesto, aby určili povahu tohto incidentu a postavili páchateľov pred spravodlivosť," dodal.

Minulý týždeň sa v meste Kundúz odohral krvavý incident 

Príčina útoku nebola bezprostredne známa. Krvavý incident sa odohral týždeň po samovražednom ataku v meste Kundúz na severe Afganistanu, ku ktorému sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát-Chorásán (IS-K) a zomreli počas neho desiatky osôb. Ďalších najmenej 140 ľudí vtedy utrpelo zranenia.

Viac o téme: ObeteMešitaBombový útokAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu