Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Vedci čelia odporným útokom: Expert zmenil názor na ivermektín, nastalo peklo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Pfizer via AP)

LONDÝN - Vedci zo siedmich krajín, ktorí s médiami otvorene hovoria o pandémii covidu-19, po svojich vystúpeniach zaznamenali vyhrážky smrťou alebo fyzickým napadnutím. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnil vedecký časopis Nature. Okrem správ, telefonátov a urážok na sociálnych sieťach sa stretli aj s nenávistnými e-mailami, ktoré niekto zaslal ich zamestnávateľom, zverejnením osobnej adresy alebo s pokusmi o spochybnenie ich profesijnej povesti.

Vyčerpaný profesor na krízovom štábe: Krčméry si na vyhrážky zvykol! No pliesť do toho rodinu nie je fér

Celkom 15 percent z 321 vedcov uviedlo, že sa im kvôli rozhovorom s médiami o koronavíruse niekto vyhrážal smrťou a 22 percent zažilo vyhrážanie fyzickým alebo sexuálnym násilím. Šesť z 321 spovedaných vedcov niekto skutočne fyzicky napadol. Dve pätiny respondentov povedali, že v dôsledku obťažovania zaznamenali psychické alebo emočné problémy. Vedci, ktorí čelili najhoršiemu obťažovaniu, uviedli, že to negatívne ovplyvnilo ich ochotu naďalej hovoriť s médiami.

Experti sa s nenávistnými reakciami stretávali najčastejšie po tom, čo povedali svoje stanovisko k vakcínam proti koronavírusu, ochranným rúškam, pôvodu vírusu Sars-CoV-2 a účinnosti liekov proti chorobe covid-19. Podobnému konaniu čelili v minulosti odborníci, ktorí otvorene hovorili o zmenách klímy alebo násilí páchanom pomocou strelných zbraní, napísal Nature.

KORONAVÍRUS Vedci čelia odporným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci vzorku 321 vedcov nemožno považovať za reprezentatívnu, prieskum ponúka pohľad na osobné skúsenosti ľudí, ktorí dobrovoľne vstúpili do verejného priestoru, aby zdieľali svoje vedomosti a informácie k prebiehajúcej pandémii, napísal server BBC News. Dopytovania sa zúčastnili predovšetkým experti z USA, Británie a Nemecka.

Extrémne prípady

Niektoré z extrémnejších prípadov sa objavili aj v médiách. Známy flámsky virológ Marc Van Ranst musel byť premiestnený na bezpečné miesto po tom, čo v Belgicku utiekol profesionálny a ozbrojený vojak, ktorý sa mu vyhrážal násilím. Hlavného poradcu britskej vlády pre boj s koronavírusom Chrisa Whittyho v parku napadol 24-ročný realitný maklér. Dvom popredným nemeckým vedcom zase niekto poslal fľaštičky s priezračnou tekutinou, na ktorých bol nápis "pozitívny" a inštrukcie, nech nápoj vypijú.

S nenávisťou sa stretol tiež farmaceutický expert Andrew Hill, ktorý najprv zverejnil pozitívne hodnotenie lieku ivermektín, ale zmenil svoje stanovisko, keď zistil, že dáta, na ktorých svoju štúdiu zverejnil, bola nedôveryhodná. Antiparazitikum, ktoré väčšina významných inštitúcií neodporúča na liečbu covidu-19, začal rad ľudí nazývať zázračným liekom na chorobu, najmä v kruhoch, ktoré odmietali novo vyvinuté vakcíny. "Posielali mi fotky nacistických vojnových zločincov, čo viseli na kandelábroch, vúdú obrázky hojdajúcich sa truhiel, vyhrážky, že moja rodina nie je v bezpečí, že všetci zhoríme v pekle," povedal BBC.

"Je to veľká strata, keď je vedec, ktorý spolupracoval s médiami, zdieľal svoje expertízy, vyradený z verejnej debaty v časoch, kedy ho (verejnosť) potrebuje najviac," uviedla k obťažovaniu odborníkov, ktoré vyústi v ich neochotu hovoriť s médiami, riaditeľka britskej neziskovej organizácie Science Media Centre (SMC) Fiona Foxová.

Viac o téme: PrieskumPandémiaVyhrážkyVedciKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu