Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neuveriteľné slová riaditeľa NÚDCH-u: Každodenné konflikty kvôli opatreniam! Volať musia políciu

Peter Bartoň Zobraziť galériu (4)
Peter Bartoň (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Čoraz častejšie sa stretávajú s odporcami základných protiepidemiologických opatrení. Konflikty a vyhrotené situácie sú už takmer na dennom poriadku a rovnako tak návštevy polície. Riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Peter Bartoň vydal neuveriteľné svedectvo o tom, čo každodenne zažívajú v nemocnici s osobami, ktoré odmietajú nosiť respirátory.

Šéf NÚDCH-u tieto osoby nevyzýva, ale doslova prosí. "Som riaditeľ Národného ústavu detských chorôb v Bratislave, som aj otec troch detí a zároveň aktívny lekár, ktorý pravidelne ambuluje a operuje. Snažím sa chápať všetky okolnosti, ktoré prežívajú rodičia našich detských pacientov, či už idú na ambulantné vyšetrenie alebo na vážnu operáciu," uviedol.

Národný ústav detských chorôb
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Silný a rýchly nábeh tretej vlny Covid – 19 vnímajú aj oni veľmi pozorne, snažia sa však robiť všetko preto, aby ostali bielou nemocnicou a naďalej dokázali plnohodnotne liečiť pacientov - deti od narodenia do takmer 19 rokov, často s veľmi vážnymi zdravotnými komplikáciami a tými najzávažnejšími ochoreniami.

Riaditeľ upozorňuje, že ich operácie v mnohých prípadoch neznesú žiaden odklad. "Túto prosbu píšem preto, že aj v NÚDCH sa čoraz častejšie stretávame s odporcami základných protiepidemiologických opatrení a s doteraz nevídanou agresivitou. A to aj napriek tomu, že liečime tých najzraniteľnejších - Vaše deti," uviedol.

Neuveriteľné slová riaditeľa NÚDCH-u:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa jeho slov prakticky už každodenne dochádza k takým konfliktným a vyhroteným situáciám, že sú nútení volať na pomoc políciu, aby ochránili seba a detských pacientov. "Preto chcem požiadať všetkých Vás, ktorí odmietate nosiť rúška, uvedomte si, že týmto mimoriadne nezodpovedne ohrozujete našich lekárov, sestry a ostatný personál. V prípade, ak týmto ohrozíte naše kolegyne a kolegov a ostanú doma kvôli Covidu - 19, tak ani Vaše deti nebude mať kto liečiť. Som pritom presvedčený, že toto ani vy v žiadnom prípade nechcete," odkázal.

Neuveriteľné slová riaditeľa NÚDCH-u:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ted S. Warren)

Tých, ktorí prichádzajú do Národného ústavu detských chorôb prosí, aby dodržiavali všetky potrebné opatrenia - nosili respirátory, dezinfikovali si ruky a dodržiavali odstupy. "Naše lekárky, lekári a sestry pracujú pod enormným tlakom, podávajú profesionálne výkony, snažia sa empaticky pristupovať k pacientom a ich rodičom a sami sú živiteľmi rodín – matkami a otcami detí, ktoré ich tiež potrebujú. Nechajte nás prosím pracovať, žiadne konflikty a hádky nezlepšia už aj tak ťažkú situáciu, ktorej všetci spoločne čelíme. Zdravý rozum, empatia a úcta jeden k druhému je tou silou ľudskosti, ktorú teraz všetci najviac potrebujeme," dodal.

 

 

Viac o téme: OpatreniaNemocnicaPacientiPolícia KonfliktyNÚDCHPeter Bartoň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu