Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Melbourne sa stal mestom s najdlhším lockdownom na svete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Austrálske mesto Melbourne dosiahlo rekord v celkovom počte dní, počas ktorých tam bol zavedený lockdown. Jeho obyvatelia prežili od začiatku koronavírusovej pandémie v lockdowne celkovo až 245 dní, čo je viac než obyvatelia ktorékoľvek iného mesta sveta. V pondelok o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na televíziu ABC.

Melbourne tak predbehol argentínsku metropolu Buenos Aires, ktorá si doposiaľ držala prvenstvo v počte dní lockdownu. V argentínskej metropole prežili jeho obyvatelia v lockdowne 234 dní. Vláda tam pritom zaviedla dva lockdowny – prvý pretrvával od 20. marca do 11. novembra a druhý v máji tohto roka trval iba desať dní.        

Austrálska vláda zaviedla v Melbourne od začiatku pandémie koronavírusu v poradí už šiesty lockdown, ktorý v meste platí od 5. augusta a trvať má ešte najmenej ďalšie tri týždne, do 26. októbra. To znamená, že Melbournčania by mohli v lockdowne celkovo stráviť až 267 dní, prípadne aj viac, ak príde k ďalšiemu predĺženie tohto opatrenia. Počet prípadov v austrálskom štáte Viktória, ktorého hlavným mestom je Melbourne, prednedávnom prekonal počet prípadov zaznamenaných v najľudnatejšom austrálskom štáte Nový Južný Wales.

Napätie v Melbourne pre pretrvávajúci lockdown každým dňom stúpa. Minulý mesiac sa tam konalo niekoľko demonštrácií proti zavedeniu povinného očkovania proti koronavírusu pre stavebných pracovníkov, počas ktorých zatkli niekoľko desiatok ľudí.

Protest v Melbourne proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/James Ross/AAP Image via AP)

Predpokladá sa, že štát Viktória dosiahne 70-percentnú zaočkovanosť ľudí starších než 16 rokov 26. októbra — teda v deň, keď v Melbourne plánujú zrušiť lockdown. K ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení má potom prísť, keď štát dosiahne 80-percentnú mieru zaočkovanosti obyvateľstva.                            

Austrália sa dlho držala stratégie "nulovej tolerancie covidu". Avšak po tom, ako vláda nedokázala zabrániť vzniku niekoľkých ohnísk koronavírusového variantu delta a následnému rozšíreniu vírusu, pristúpila k snahe o zvýšenie miery zaočkovanosti, ktorá má krajinu vyviesť z pretrvávajúceho lockdownu. Od začiatku pandémie v Austrálii zaznamenali približne 105.000 prípadov nákazy a viac ako 1200 úmrtí.

Viac o téme: NajdlhšíAustráliaKoronavírusMelbourneLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu