Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najnovšia štúdia odhalila: Môžeme sa dožívať extrémne vysokého veku! Má to ale háčik

Momentálne najstarším človekom na svete je Japonka Kene Tanakaová. Zobraziť galériu (2)
Momentálne najstarším človekom na svete je Japonka Kene Tanakaová. (Zdroj: TASR/ Takuto Kaneko/Kyodo News via AP)

LONDÝN - Aký vek môžu ľudia dosiahnuť? Nedávno niektoré štúdie dokonca hovorili o 150 rokoch. Súčasná analýza údajov stoviek veľmi starých ľudí z 13 krajín prichádza k záveru: Je možné sa dožiť 130 rokov a viac. Šanca na tento hrdý vek je „extrémne malá“ - ale existuje.

Podľa novej vedeckej štúdie môžu ľudia dosiahnuť vek 130 rokov alebo aj viac - aj keď sú na to extrémne malé šance. Ako uviedol vo svojom stredajšom vydaní časopis Royal Society Open Science, toto je výsledok analýzy údajov od približne 1 100 veľmi starých ľudí z 13 krajín. To znamená, že zúčastnení mali vek od 105 rokov.

Maximálna hranica dĺžky života človeka je vo výskume predmetom kontroverzií. Najnovšia analýza naznačuje, že riziko smrti sa po určitom veku už nezvyšuje, ale zostáva konštantné s pravdepodobnosťou okolo 50:50.

Nová štúdia vyvrátila mýtus: Účinnosť jednej z vakcín, ktorou sa očkuje aj na Slovensku, je vyššia

Ako keď hodíte mincou

Pre niekoho, kto má už 110 rokov, je šanca prežiť ďalší rok „ako hodiť mincou“, povedal profesor štatistiky Anthony Davison zo Švajčiarskeho technologického inštitútu (EPFL). „Ak je minca hore nohami, budeš žiť do svojich ďalších narodenín. Ak nie, zomrieš niekedy v priebehu budúceho roka.“

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedávno niektoré štúdie naznačovali, že ľudia by sa teoreticky mohli dožiť 150 rokov. Davison poukázal na to, že nová štúdia je založená na širšom štatistickom základe ako predchádzajúce zistenia. Zohľadnil sa aj súbor údajov o občanoch z Talianska, ktorí mali v rokoch 2009 až 2015 najmenej 105 rokov.

Nečakaný výsledok štúdie: Tento faktor zvyšuje účinok očkovania proti KORONAVÍRUSU!

Momentálne najstarší človek má 118 rokov

Dosiahnuť vek 110 rokov, sa podarí veľmi málo ľuďom. V tomto storočí môžu existovať ľudia, ktorí sa dožijú 130 rokov, povedal Davison. To tiež závisí od medicínskeho a sociálneho pokroku.

Štatistiky dožitia zatiaľ viedla Francúzka Jeanne Calmentová. Zomrela v roku 1997 vo veku 122 rokov. Calmentovú by mohla nahradiť Japonka Kane Tanakaová, ktorá má momentálne 118 rokov.

Viac o téme: Najstarší človekDĺžka životaVek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu