Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nečakaný výsledok štúdie: Tento faktor zvyšuje účinok očkovania proti KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

WASHINGTON - Vedci informujú o novozískaných poznatkoch, že imunitný systém vycvičený predchádzajúcimi sezónnymi prechladnutiami spôsobenými koronavírusmi je zrejme nielen lepšie pripravený na infekciu vírusom SARS-CoV-2, ale tiež pomáha zlepšiť ochranu očkovaním. Primárnym cieľom výskumu vedcov bolo zistiť, ako dlho trvá imunitná odpoveď u ľudí, ktorí dostali nižšie množstvo účinnej látky ako obvykle.

Tím vedený tirolskou výskumníčkou Danielou Weiskopfovou, ktorý pracuje v USA, analyzoval imunitnú reakciu na vakcínu Moderna (mRNA-1273). Výsledky, ktoré boli publikované v časopise Science, ukazujú, že „táto skrížená imunita skutočne vedie k lepšej imunitnej odpovedi po očkovaní“.

Vedci v skutočnosti chceli zistiť, ako dlho trvá imunitná odpoveď u ľudí, ktorí dostali menšie množstvo účinnej látky - iba 25 mikrogramov vakcíny dvakrát. Dávka 100 mikrogramov bola schválená ako súčasť núdzového povolenia americkým zdravotným úradom.

Budú vznikať aj ďalšie nebezpečné varianty KORONAVÍRUSU? Vedkyňa má jasnú ODPOVEĎ!

Nízka dávka s dobrým účinkom

Výsledky ukázali, že po šiestich mesiacoch nie je pravdepodobne potrebné posilňovacie očkovanie. Napriek pozitívnemu účinku nízkej dávky nemožno na základe štúdie tvrdiť, že ponúka rovnakú ochranu ako 100 mikrogramové očkovanie, zdôrazňujú vedci.

Nečakaný výsledok štúdie: Tento
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

T-bunky reagujú na vírus aj šesť mesiacov po očkovaní

Vedci sa podrobne pozreli na T-bunky, skupinu bielych krviniek, ktorých úlohou je rozpoznať nové hrozby a poháňať vpred získanú imunitnú odpoveď. Zistili, že pomocné T-bunky aj T-bunky zabijaci silne reagovali na SARS-CoV-2 najmenej šesť mesiacov po naočkovaní nízkej dávky vakcíny-dokonca aj u starších ľudí, ktorí boli očkovaní. V porovnaní s ľuďmi, ktorí prešli infekciou Covid 19, bola reakcia imunitného systému vrátane protilátok špecificky prispôsobených patogénu tiež silná.

Neuveriteľný nápad vedcov: Takto chcú najnovšie bojovať s KORONAVÍRUSOM

Weiskopf a kolegovia vlani pri výskume konfrontovali aj staršie vzorky krvi s novým koronavírusom. Všimli si, že T bunky v takmer polovici vzoriek odobratých dlho pred pandémiou koronavírusu vykazovali reakciu na časti vírusu. Zodpovedné sú za to krížové imunity spôsobené predchádzajúcimi bežnými prechladnutiami.

Viac o téme: OčkovanieImunitaPrechladnutieReakciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu